Het Fysiopunt Laarbeek

Wat is een orofaciaal fysiotherapeut

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie.

De Orofaciaal Fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij:
gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist, zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.

De Orofaciaal Fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.
De Orofaciaal Fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

Wanneer gaat u naar een Orofaciaal Fysiotherapeut

MET VERWIJZING Afhankelijk van uw klachten, wordt u verwezen naar de Orofaciaal Fysiotherapeut via uw huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist.

ZONDER VERWIJZING U kunt ook rechtstreeks naar een Orofaciaal Fysiotherapeut gaan, zonder verwijsbrief. In dit geval vindt eerst een screening plaats: de therapeut beoordeelt of fysiotherapie voor u een doeltreffende behandelvorm is.

Met onderstaande klachten kunt u bij de Orofaciaal Fysiotherapeut terecht
-Kaakklachten
-Klemmen van de kaak en tandenknarsen
-Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
-Aangezichtsverlamming
-Duizeligheid
-Nek- en schouderklachten
-Hoofdpijnklachten
-Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in
  het hoofd-halsgebied
-Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren

Werkwijze orofaciaal fysiotherapeut

Vraaggesprek en onderzoek De Orofaciaal Fysiotherapeut start met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek naar de klacht. Hij/zij legt uit waar het lichamelijk onderzoek uit bestaat. Soms maakt de therapeut gebruik van een vragenlijst. Het lichamelijk onderzoek is gericht op: de hals, de borst, de wervelkolom, de schoudergordel, of het kauwstelsel waarbij de mondholte en kaakbewegingen beoordeeld worden.

Vervolg Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met u doorgenomen. Gedurende en aan het einde van de behandeling vindt een evaluatie plaats om te beoordelen of de doelstellingen zijn gehaald.

Praktijkfolder Orofaciale Fysiotherapie


Copyright hetfysiopuntlaarbeek.nl - 2010
Ontwikkeld door Roger Beckers Webontwikkeling

Algemene voorwaarden - Contact