Dry needling kan zeer effectief zijn bij klachten in het hoofd/halsgebied

datum
december 2023
leestijd
6 minuten

Dry needling kan zeer effectief zijn bij klachten in het hoofd/halsgebied

datum
december 2023
leestijd
6 minuten
Dry needling (2)
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Klachten in het hoofd-halsgebied kunnen erg vervelend zijn. Wanneer u hier vaak last van heeft, kunt u zich beperkt voelen in het uitvoeren van dagelijkse taken. Een van de mogelijke oorzaken van klachten in het hoofd/halsgebied is een verhoogde spierspanning. Orofaciale fysiotherapie kan u door middel van dry needling helpen om de klachten te verminderen.

Op deze pagina zal duidelijk worden welke klachten het gevolg kunnen zijn van een verhoogde spierspanning in het hoofd/halsgebied. Ook zal worden uitgelegd hoe dry needling hierbij kan helpen. Lees dus snel verder als u hier meer over wilt weten!

Een verhoogde spierspanning als oorzaak van klachten

Om normaal te kunnen functioneren en bewegen moeten uw spieren in zekere mate actief zijn. Op die manier wordt namelijk mogelijk gemaakt dat u in een goede houding kunt blijven staan en zitten. In sommige gevallen zijn de spieren echter voortdurend in een verhoogde mate actief en kunnen ze niet goed ontspannen.

Ook kunnen er spierknopen of triggerpoints ontstaan. Dit zijn pijnlijke verhardingen in de spieren met een bijzonder hoge spierspanning.

klachten hoofd-hals gebied

Oorzaken van klachten in het hoofd-halsgebied

We weten nu wat de functie is van het hebben van spierspanning, maar waardoor ontstaat een verhoogde spierspanning nou eigenlijk? Ten eerste kan een verhoogde spierspanning veroorzaakt worden door overbelasting van de nekspieren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door intensieve lichaamsbeweging, zoals bij het gewichtheffen.

Daarnaast kan overbelasting veroorzaakt worden door het langdurig aannemen van een verkeerde houding. Zo ontstaan klachten vaak door te werken aan een bureau waarbij u voortdurend uw hoofd moet buigen om naar uw computerscherm te kijken.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een verhoogde spierspanning is stress. Stress kan invloed hebben op het zenuwstelsel, waardoor er bepaalde hormonen vrijkomen. Deze hormonen kunnen op hun beurt de bloeddruk verhogen en de bloedvaten vernauwen. Hierdoor kan de bloedtoevoer naar de spieren in het hoofd-halsgebied afnemen, wat een verhoogde spierspanning tot gevolg kan hebben.

Stress kan ook een andere invloed hebben op uw spierspanning. Bij stress denkt het lichaam als het ware denkt dat er gevaar is. De spieren in uw lichaam spannen zich dan constant wat meer aan om voorbereid te zijn op actie.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Bij dry needling kan een orofaciaal therapeut heel gericht de juiste delen van uw spieren bereiken door middel van een naaldje. Hierdoor wordt de spier kort geactiveerd, waarna deze zich weer ontspant. Op deze manier kan de spierspanning verlaagd worden.”

  Het Fysiopunt Laarbeek

  Klachten in het hoofd-halsgebied als gevolg van een hoge spierspanning

  Een veelvoorkomende klacht van een verhoogde spierspanning in het hoofd-halsgebied is hoofdpijn. U kunt last hebben van milde tot ernstige hoofdpijn, waaronder spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kan worden ervaren als een constante, drukkende pijn rondom het hoofd. Het kan samengaan met gevoelige spieren rond uw schouders, nek en schedel.

  Hiernaast kan een verhoogde spierspanning leiden tot stijfheid en pijn in de nekregio en deze klachten kunnen uitstralen naar de schouders. Ten slotte kan een verhoogde spierspanning in de nekspieren de beweging van uw hoofd en nek moeilijker maken.

  Dry needling bij klachten in het hoofd-halsgebied

  Wanneer uw klachten in het hoofd-halsgebied veroorzaakt worden door een verhoogde spierspanning en eventueel spierverhardingen, kan dry needling een geschikte behandelmethode zijn.

  Bij dry needling kan een orofaciaal therapeut heel gericht de juiste delen van uw spieren bereiken door middel van een naaldje. Hierdoor wordt de spier kort geactiveerd, waarna deze zich weer ontspant. Op deze manier kan de spierspanning verlaagd worden.

  Herstel van klachten in het hoofd-halsgebied bij Het Fysiopunt Laarbeek

  Herkent u zich in de genoemde klachten? Onze orofaciale fysiotherapeuten bij Het Fysiopunt Laarbeek helpen u graag van uw klachten af. Door onze gespecialiseerde kennis kunnen wij u de beste zorg bieden.

  Nadat we hebben vastgesteld wat de oorzaak is van uw klachten, gaan we na of dry needling een geschikte behandelmethode is voor het verminderen van uw klachten.

  Heeft u nog vragen of wilt u graag beginnen met uw behandeling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen