Nekklachten

Nekklachten zijn zeer vervelend en kunnen ervoor zorgen dat u beperkt wordt in het uitvoeren van uw dagelijkse- en werkactiviteiten. Nekklachten kunnen een chronisch karakter hebben, maar ook acuut ontstaan door verschillende factoren. Hoe deze klachten het beste behandeld kunnen worden is afhankelijk per persoon en de oorzaak van de klachten.

Stel hier uw vraag  Hoe ontstaan nekklachten?

  De locatie, ernst en bijkomende klachten van uw nekklachten kunnen veel vertellen over de mogelijke oorzaken. Soms ligt de oorzaak van de nekklachten niet in de nek zelf maar straalt het uit naar de nek of zijn ze het gevolg van bijvoorbeeld klachten vanuit het kauwstelsel.

  Nek--en-schouderklachten-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Verschillende soorten van nekklachten

  Nekpijn komt in veel verschillende soorten voor. De meest bekende zijn:

  • Nekpijn met hoofdpijn
  • Nekpijn en schouderklachten
  • Nekhernia
  • Nekpijn en nekklachten na ongeval
  • Whiplash
  • Nekklachten en stress
  • Overige nekklachten

  Nekpijn met hoofdpijn

  De nek is het bovenste deel van de wervelkolom en bestaat uit 7 nekwervels. Boven de nekwervels bevindt zich het achterhoofd. Met name vanuit de hoge nekwervels kan nekpijn soms uitstralen naar het hoofd, dit veroorzaakt hoofdpijn. Ook bepaalde spieren in het nek-schoudergebied kunnen via triggerpoints hoofdpijnklachten geven. De klachten kunnen veel invloed hebben op je dagelijks leven en je nachtrust verstoren. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

  Soms ontstaat er juist nekpijn door een probleem in het kauwstelsel. Overmatig klem- en knarsgedrag ( meestal ’s nachts) leidt tot overmatige spierspanningen in de nek en schouderspieren. Dit kan weer aanleiding zijn voor het ontstaan van hoofdpijn.

  Symptomen van nekklachten/nekpijn kunnen variëren van een stijf gevoel tot plotselinge pijnscheuten in de nek. Hierdoor kan ook flinke hoofdpijn ontstaan. Maar ook pijn/tintelingen in de schouders en armen kunnen een gevolg zijn van nekklachten. Nekklachten en nekpijn gaan door het ‘natuurlijk herstel’ vaak vanzelf over. Als de klachten bij je nek en achterhoofd blijven terugkomen is het sterk aan te raden om hier snel wat aan te doen om zo chronische nekpijn te voorkomen.

  Oorzaak voor de combinatie van nek- en hoofdpijn is multipel. Overmatig klem- en knarsgedrag, een verkeerde beweging, een langdurig bestaande slechte houding, een nektrauma of artrose.

  Nekpijn en schouderklachten

  Nekklachten kunnen ook sterk gerelateerd zijn aan schouder-armklachten. Problemen zitten dan vooral in de midden en lage nek. Irritaties aan de wervelgewrichten ( bijvoorbeeld door arthrose), lokale nekspieren of zenuwbanen kunnen er voor zorgen dat er uitstraling optreed in de arm of schouder. Waar het precies naar uitstraalt geeft informatie over waar de oorzaak van de klachten zit. Hebt u bijvoorbeeld uitstraling in de bovenarm dan kan de oorzaak zitten bij de 4e of 5e

  Nekhernia

  Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de nekregio, meestal in de lage nek. Wanneer deze uitstulping op een zenuw of op het ruggenmerg in de nekregio drukt, kunnen er pijnklachten ontstaan. Er kunnen bij een nekhernia zelfs uitvalsverschijnselen in de arm (zoals een verlamming en/of gevoelsverlies) optreden. Ook klagen mensen vaak over pijn bij het schouderblad.

  Er zijn meerdere oorzaken voor een hernia. Ook hierbij spelen houding en artrose een belangrijke rol. Bij jongere mensen is er vaak sprake van werk- of sport gerelateerde overbelasting of familiare aanleg voor ontwikkelen van een hernia.

  Nekpijn en nekklachten na ongeval

  Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die de nekklachten of nekpijn veroorzaken. Een auto-ongeluk of fietsongeval als oorzaak komt vrij vaak voor. Maar er zijn ook andere mogelijk oorzaken. Men kan hierbij denken aan sportletsel, bedrijfsongeval of val vanaf hoogte of struikelen. Klachten kunnen in zowel de nekregio als in het hoofd gelokaliseerd zijn.

  Whiplash

  Een plotselinge slingerbeweging waarbij het hoofd hevig naar voren en achteren geslingerd wordt, kan resulteren in nekklachten en nekpijn. Dit wordt ook wel een whiplash genoemd. Er zijn verschillende oorzaken die een whiplash kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een kop-staartbotsing of een ongelukkige val. Maar het kan ook door het koppen van een bal, het vallen op het hoofd of het duiken in ondiep water.

  Tegenwoordig wordt vaker Whiplash Geassocieerde Stoornis (WAD) genoemd. Het zijn letsels aan de weke delen van de nek ( spieren, banden en bindweefsel) die kunnen leiden tot pijnklachten in de nek, stijfheid, hoofdpijn, duizeligheid, cognitieve stoornissen en uitstralende klachten in schouders en armen.

  De WAD kent een indeling van 1 tot 4. Bij WAD 1 hebt u lichte nekpijn en stijfheid zonder lichamelijk letsel. Bij een WAD 4 kan er sprake zijn van gevoelloosheid in hoofd en gezicht, oog pijn, duizeligheid, dubbelzien, tinnitus, gehoorverlies en spierzwakte in de ledematen. Ook is er sprake van weefselschade.

  Overige nekklachten

  Soms bestaan er nek- en halsklachten die niet terug te voeren zijn op problemen in het bewegingsapparaat. De klacht kan dan iet geprovoceerd worden door testen in het hals, nek en hoofdgebied. Ook kan er geen verklaringsmodel gevonden voor de hoofdpijn. De oorzaak ligt dan misschien in andere structuren als gewrichten of spieren. Alertheid is dan geboden. Er wordt dan altijd contact gezocht met de verwijzer of de huisarts van de patiënt.

  Nekklachten en stress

  Als men langdurig geconfronteerd wordt met negatieve stress kan dat in veel gevallen aanleiding zijn voor het ontstaan van aspecifieke nek- en hoofdpijnklachten. Vaak spelen nekspieren en spieren van het kauwstelsel hierbij een rol. Wil je de patiënt dan optimaal behandelen dan moet naast het behandelen van de spierklachten ook gekeken worden naar de oorzaak van de stressklachten.

  Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Waarom kiezen voor Het Fysiopunt Laarbeek?

  Wij behandelen niet alleen uw bestaande klachten, maar kijken samen met u ook hoe voorkomen kan worden dat de klachten terugkomen. Hierin gaan wij altijd een stapje verder dan gewone fysiotherapie. Dit is wat ons kenmerkt.

   

  • Uitsluitend zeer hoog opgeleide orofaciale therapeuten
  • Multidisciplinair team
  • Hoge klanttevredenheid
  • Groot extern netwerk van huisartsen, gnathologen, tandartsen, kaakchirurgen, KNO-artsen, neurologen, mondhygiënisten en orthodontisten.

  • Wij hebben regelmatig kennissessies met andere specialisten uit heel Nederland
  • Aandacht voor zorg
  • Persoonlijke en deskundige benadering
  • Huiselijke sfeer
  • Uw probleem is onze zorg
  • Geschoold volgens de nieuwste inzichten en onderzoek