Overige behandelvormen

Naast manuele therapie, dry-needling en mimetherapie zijn er ook nog andere behandelvormen. Op deze pagina vindt u daar informatie over.

Stel hier uw vraag  Het geven van uitleg

  Veel mensen zijn na een onderzoek verrast door de diagnose die gesteld wordt. Het is dan ook erg belangrijk om u goed te informeren over de klachten die u ervaart en de oorzaak hiervan. Het hebben van een goed ziekte-inzicht is belangrijk te begrijpen waarom de therapeut bepaalde handelingen verricht en waarom oefenen zo belangrijk is.

  Ook is het nodig voor een beter bewustzijn te krijgen over verkeerde mondgewoontes zoals klem- en knarsgedrag. Pas dan kunnen deze afgeleerd worden.

  Behandeling-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Massage technieken

  Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling op de zachte weefsels van het lichaam, met inbegrip van de huid, spieren en bindweefsel.

  Oefentherapie

  Om pijn te dempen en de beweeglijkheid van gewrichten en spieren te verbeteren zijn oefeningen heel belangrijk. Daarnaast kan met oefeningen ook de spierkracht, de coördinatie en de spierstabiliteit verbeterd worden. Dit is allemaal belangrijk om er voor te zorgen dat u na herstel van de klachten ook klachtenvrij blijft. Het doen van oefeningen heeft namelijk ook een preventief doel.

  Mobilisatietechnieken

  Gespannen spieren zijn heel vaak verkort in lengte waardoor het bewegen moeizamer kan verlopen. Door het rekken van die spieren wordt de bewegingsvrijheid vergroot en nemen pijnklachten vaak af. U zult ook thuisoefeningen hiervoor meekrijgen.
  Behandeling-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Drukpunt behandeling

  Zowel bij acute als chronische klachten ontstaan er allerlei pijnpunten in en rondom het gebied waar u klachten hebt. Dit kunnen pijnpunten zijn in spieren, pezen en bij gewrichten. Met de juiste drukpunttechnieken kunt u de pijn verminderen.

  Postoperatieve revalidatie

  Bij kaakoperaties (als gevolg van trauma of fracturen) en operaties bij gelaat, hals en keelkanker ontstaat er vaak een complexiteit van klachten en beperkingen. Het revalidatie proces vereist specifieke kennis en vaardigheden die bekend zijn bij de orofaciaal therapeut.

  Deze werkt hierbij nauw samen met andere disciplines, zoals specialisten (plastische chirurgen, Kno-artsen, kaakchirurgen) logopedisten en oedeemtherapeuten. Het is vaak een langdurig proces.

  Technieken tegen duizeligheid

  Voor het opheffen van duizeligheid heeft u vaak specifieke testen nodig. De orofaciaal therapeut is als geen ander in staat te bepalen welke technieken toegepast moet worden bij de aanwezige duizeligheid.

  Behandeling-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Vestibulaire revalidatie

  Wanneer het evenwichtsorgaan is uitgevallen, door bijvoorbeeld een neuritis vestibularis (ontsteking van de evenwichtszenuw), kan dit leiden tot hinderlijke evenwichtsstoornissen of duizeligheid. Er is dan vooral sprake van een wankel, onevenwichtig gevoel, toenemend bij snelle bewegingen. Vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een gespecialiseerde orofaciaal therapeut kan dan zinvol zijn.

  De oefentherapie volgens Cawthorne & Cooksey is gericht op het verminderen van duizeligheidsklachten en het verbeteren van het evenwichtsgevoel. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd- en lichaamsbewegingen waarbij soms duizeligheid wordt geprovoceerd. Hiermee wordt het herstelproces van het evenwicht versneld. Deze oefeningen zijn effectief wanneer ze nauwgezet en regelmatig worden uitgevoerd.