Duizeligheidsklachten

Er zijn veel verschillende soorten duizeligheid aandoeningen. Op deze pagina lichten we BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) toe. Onderaan de pagina staan meer aandoeningen. Wanneer je op een van de aandoeningen klikt volgt meer informatie.

Stel hier uw vraag



  BPPD Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid

  Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid staat voor goedaardige aanvalsgewijze positie- of houdingsafhankelijke duizeligheid. BPPD komt vaak voor en is over het algemeen goed te behandelen. Deze pagina geeft u informatie over de diagnose, mogelijke oorzaken, de behandeling en wat er na de behandeling van u wordt verwacht.

  Klachten

  U heeft last van draaiduizeligheid en ervaart een draaisensatie die ontstaat na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed of omhoog kijken. Hoe sneller het hoofd wordt bewogen, hoe heviger de klachten.

  Deze duizeligheidklachten houden meestal niet langer dan één minuut aan. Soms kan het zijn dat u gedurende de duizeligheid misselijk bent of moet braken.

  Oorzaak

  BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van oorkristallen in een deel van het binnenoor, die los zijn geraakt en zich hebben verplaatst naar een andere plek in het evenwichtsorgaan dan waar ze horen. Bij beweging van het hoofd, bewegen de kristallen mee. Dit leidt tot prikkeling van het evenwichtsorgaan met een draaisensatie tot gevolg.

  Het losraken van de kristallen treedt vaak spontaan op, zonder dat er sprake is van een aanwijsbare onderliggende oorzaak. Soms is er sprake van een voorafgaand hoofdtrauma, een periode van bedlegerigheid of een ontsteking van het evenwichtsorgaan.

  Duizeligheidsklachten-Laarbeek
  Duizeligheidsklachten-Laarbeek

  Diagnose

  Er wordt bij u een positieonderzoek verricht. Bij dit positieonderzoek neemt u liggend plaats op de onderzoeksbank. De orofaciale fysiotherapeut legt u vervolgens in verschillende houdingen en posities. BPPD kan worden vastgesteld aan de hand van uw klachten in combinatie met de onderzoeksresultaten verkregen uit het positieonderzoek.

  Diagnose

  Er wordt bij u een positieonderzoek verricht. Bij dit positieonderzoek neemt u liggend plaats op de onderzoeksbank. De orofaciale fysiotherapeut legt u vervolgens in verschillende houdingen en posities. BPPD kan worden vastgesteld aan de hand van uw klachten in combinatie met de onderzoeksresultaten verkregen uit het positieonderzoek.

  Duizeligheidsklachten-Laarbeek

  Behandeling

  De behandeling bestaat uit het verplaatsen van de oorkristallen naar een minder gevoelig deel van het binnenoor. Dit wordt de Epley Maneuver genoemd. De orofaciale fysiotherapeut brengt u in verschillende posities op een onderzoeksbank. Er worden enkele opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt, waarbij iedere beweging 30-60 seconden wordt aangehouden. Bij iedere beweging kunt u duizelig worden. Soms is echter één behandeling niet voldoende. Dan kan het raadzaam zijn dit nog eens te herhalen. Een behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

  Na de behandeling

  • Ga na de behandeling even rustig zitten voordat u naar huis gaat. Vooral de eerste minuten bestaat de kans dat de kristallen weer verschuiven waardoor duizeligheid ontstaat.

  • Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen.
  • Slaap de komende twee nachten half rechtop (hoek van 45°).
  • Vermijd de eerste paar dagen het maken van snelle hoofdbewegingen en het aannemen van posities waarbij het hoofd sterk naar voren of achteren moet bewegen (denk hierbij aan de kapper of de tandarts).

  Meer duizeligheid aandoeningen

  Naast BPPD zijn er nog meer duizeligheid aandoeningen. Klik op de aandoening voor meer informatie.

  Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Waarom kiezen voor Het Fysiopunt Laarbeek?

  Wij behandelen niet alleen uw bestaande klachten, maar kijken samen met u ook hoe voorkomen kan worden dat de klachten terugkomen. Hierin gaan wij altijd een stapje verder dan gewone fysiotherapie. Dit is wat ons kenmerkt.

   

  • Uitsluitend zeer hoog opgeleide orofaciale therapeuten
  • Multidisciplinair team
  • Hoge klanttevredenheid
  • Groot extern netwerk van huisartsen, gnathologen, tandartsen, kaakchirurgen, KNO-artsen, neurologen, mondhygiënisten en orthodontisten.

  • Wij hebben regelmatig kennissessies met andere specialisten uit heel Nederland
  • Aandacht voor zorg
  • Persoonlijke en deskundige benadering
  • Huiselijke sfeer
  • Uw probleem is onze zorg
  • Geschoold volgens de nieuwste inzichten en onderzoek