Ziekte van Ménière

Bij de ziekte van Ménière zijn er drie klachten.

Stel hier uw vraag



    Drie klachten

    Aanvallen van draaiduizeligheid
    vooral in het beginstadium treden bij de ziekte van Ménière plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid met valneiging op. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Tijdens de aanvallen, die meestal enkele uren duren, zijn normale werkzaamheden vaak niet mogelijk. De aanvallen kunnen variëren qua duur en intensiteit. Het is niet te voorspellen wanneer er weer een aanval zal optreden.

    Slechthorendheid
    Na de eerste aanval, soms ook later, ontstaat er (wisselend) gehoorverlies, meestal aan een oor. In de regel begint het gehoorverlies in de lage tonen. Na verloop van tijd kan ook het horen van hogere tonen minder worden.
    Oorsuizen
    Vaak treedt er wisselend ‘oorsuizen’ op dat meestal het ergst is tijdens en vlak na een aanval van duizeligheid. Het geluid kan ook meer brommend, dreunend of fluitend zijn. Soms horen mensen het lawaai niet in hun oor maar in hun hoofd. Veel patiënten hebben last van een drukkend of vol en verstopt gevoel in het oor. Vaak gaat dit gevoel vooraf aan een aanval.

    Diagnose

    Om een goede diagnose te kunnen stellen is onderzoek nodig. Er wordt een gehoortest (audiogram) verricht en er wordt evenwichtsonderzoek (VNG) uitgevoerd. Aanvullend kan het nodig zijn onderzoek te doen naar het functioneren van de gehoorzenuw (BAEP) of beeldvormend onderzoek (CT of MRI-scan) van slakkenhuis en gehoorzenuw.

    De klachtencombinatie aanvalsgewijze draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen zonder aantoonbare oorzaak leidt vaak tot het stellen van de diagnose ziekte van Ménière.

    Hoofdpijn-Het-Fysiopunt-Laarbeek

    Oorzaak

    Ondanks jaren van uitgebreid onderzoek is nog steeds niet bekend wat de precieze oorzaak van de ziekte is. Stress en drukte veroorzaken niet de ziekte, maar kunnen deze wel negatief beïnvloeden.

    Behandeling

    • Tracht uw levensstijl aan te passen, mijdt grote spanningen. Trek op tijd aan de handrem.

    • Er zijn geen medicijnen om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden.
    • Soms is met een hoortoestel mogelijk het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te maskeren.

    • Acceptatie dat u de ziekte van Ménière hebt, door uzelf, maar ook door uw omgeving, is belangrijk.

    • Als er naast Ménière ook sprake is van stoornissen in de nekwervelkolom of overmatig klem- of knarsgedrag, kan dit behandeld worden. Mogelijk kan hiermee de mate van ménière beïnvloed worden.

    Beloop

    In het begin staat vooral de angst voor de volgende duizeligheidsaanval op de voorgrond. Later speelt de slechthorendheid een grotere rol. In het algemeen wordt het gehoor op den duur slechter, terwijl de duizeligheidsaanvallen in de loop der jaren verdwijnen. De ziekte van Ménière komt eigenlijk altijd tot rust, al kan dit geruime tijd duren.
    Het-Fysiopunt-Laarbeek

    Waarom kiezen voor Het Fysiopunt Laarbeek?

    Wij behandelen niet alleen uw bestaande klachten maar kijken samen met u ook hoe voorkomen kan worden dat de klachten terugkomen. Hierin gaan wij altijd een stapje verder de gewone fysiotherapie. Dit is wat ons kenmerkt.

     

    • Uitsluitend zeer hoog opgeleide Orofaciale therapeuten
    • Multidisciplinair team
    • Hoge klanttevredenheid
    • Groot extern netwerk van huisartsen, gnatologen, tandartsen, kaakchirurgen, KNO artsen, neurologen, mondhygiënisten en orthodontisten.
    • Wij hebben regelmatig kennissessies met andere specialisten uit heel Nederland
    • Aandacht voor zorg
    • Persoonlijke en deskundige benadering
    • Huiselijke sfeer
    • Uw probleem is onze zorg
    • Geschoold volgens de nieuwste inzichten en onderzoek