Orofaciale fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

datum
april 2023
leestijd
6 minuten

Orofaciale fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

datum
april 2023
leestijd
6 minuten
Duizeligheidsklachten Fysio
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Duizeligheid kan zich op verschillende manieren presenteren. U kunt zich wat licht in uw hoofd voelen, of u kunt het idee hebben dat de wereld om u heen draait. Welke vorm van duizeligheid u ook ervaart, duizeligheid kan erg vervelend zijn.

Niet alleen de klachten zelf, maar ook het gevoel van onzekerheid kan u flink in de weg zetten. De duizeligheid kan bepaalde situaties of bezigheden lastig maken, waardoor de klachten veel invloed op uw leven kunnen hebben.

Wij bieden gespecialiseerde orofaciale fysiotherapie bij duizeligheidsklachten. In dit artikel vertellen we u meer over hoe wij u in onze praktijk kunnen helpen.

Orofaciale Fysiotherapie Duizeligheid

Hoe werkt ons evenwichtssysteem?

Ons evenwicht wordt door drie systemen gereguleerd. We hebben onze ogen, die informatie geven over de stand van ons lichaam. Daarnaast hebben we in sommige spieren ook kleine orgaantjes (spierspoeltjes) die door de spanning van de spieren ook informatie over onze houding en stand geven.

Tot slot hebben we een gespecialiseerd orgaan in onze oren, het evenwichtsorgaan. Dit orgaantje bestaat onder andere uit een aantal kanalen die gevuld zijn met vloeistof en kleine kristalletjes. Wanneer wij van positie wisselen, dan beweegt de vloeistof. Hierdoor ontvangen de hersenen informatie over positiewisselingen en de stand van ons hoofd.

Alle drie de systemen leveren informatie aan over onze houding, stand en positie. In ons brein worden deze gegevens vervolgens gebundeld zodat we precies de stand van ons lichaam kennen. In een gezonde situatie stemt deze informatie overeen.

Hoe worden duizeligheidsklachten veroorzaakt?

In het geval van duizeligheid is dit vaak niet het geval. Er is sprake van tegenstrijdige informatie waardoor onze hersenen niet eenduidig kunnen inschatten wat de stand van ons lichaam is. Het gevolg hiervan is duizeligheid.

Dit geeft ook direct het aangrijpingspunt van onze behandeling weer. Wij willen ervoor zorgen dat drie systemen weer eenduidige informatie naar uw hersenen sturen. Hierdoor verdwijnen de duizeligheidsklachten. Onze specialisatie is hierbij het evenwichtsorgaan.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

  RDS adviesnureau

  De eerste stap is het vaststellen van de oorzaak van uw klachten

  Het kan verschillen of u het idee heeft dat u onvast staat, of dat juist de wereld om u heen draait.

  Onze therapie is niet gericht op de visus. Onze therapie kan helpen bij klachten die hun oorsprong vinden in het evenwichtsorgaan of soms ook in de spierspoeltjes. Deze laatste zijn onder andere gesitueerd in de spieren in de nek. In die gevallen kan onze therapie helpen bij het verminderen van de spanning van de nekspieren.

  In de meeste gevallen gaat het echter om klachten door het evenwichtsorgaan. Doordat dit evenwichtsorgaan zich onder andere dicht bij de kaakspieren/kaakgewricht bevindt, kunnen wij op meerdere manieren ingrijpen op de oorzaak van de klachten.

  Onze behandeling met orofaciale fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

  Er kunnen allerlei redenen zijn voor de verstoorde werking van het evenwichtsorgaan. In onze praktijk helpen wij onder andere mensen die last hebben van een verkramping, irritatie of zelfs ontsteking van de kaakspieren of het kaakgewricht.

  Klachten in deze regio kunnen invloed hebben op de werking van het evenwichtsorgaan. Door u te helpen bij kaakklachten zoals een te hoge spierspanning, nemen we de reden van het verstoorde evenwichtsorgaan weg.

  We kunnen u ook bijstaan met vestibulaire revalidatie. Dit is een vorm van therapie, die gericht is op het verminderen van de duizeligheid en verbeteren van het evenwicht. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd-, en lichaamsbewegingen waarbij we soms de duizeligheid opwekken.

  Het effect van de therapie is een verbetering van het evenwicht en een afname van de duizeligheid. Onze exacte invulling van de behandeling, is afhankelijk van de oorzaak van uw klachten.

  Neem contact op met onze praktijk

  Onze praktijk is gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie. Hierdoor hebben wij ervaren specialisten in dienst die u met allerlei uiteenlopende klachten van de hoofd/hals regio kunnen helpen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de hulp bij duizeligheidsklachten.

  Onze praktijk is goed te bereiken via de telefoon of de mail. Wanneer u contact met ons opneemt, dan informeren wij u graag over de mogelijkheden.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen