Orofaciale fysiotherapie bij somatische tinnitus

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten

Orofaciale fysiotherapie bij somatische tinnitus

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten
somatische tinnitus
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Tinnitus is een verzamelnaam voor allerlei klachten rondom fluiten, suizen, zoemen, piepen en andere geluiden in het oor. De geluiden kunnen hard zijn of zacht zijn, altijd aanwezig of juist soms wel en soms niet.

De geluiden kunnen meestal niet door omstanders worden gehoord, maar ze zijn voor diegene die ze wel hoort heel vervelend. Met zo’n 2 miljoen mensen die klachten hebben op het gebied van tinnitus, is het probleem ook nog eens heel groot. En wordt het steeds groter.

Tinnitus is te verdelen in verschillende categorieën, gebaseerd op de oorzaak van de klachten. De specifieke behandeling is sterk afhankelijk van deze oorzaak. In deze blog over somatische tinnitus vertellen wij u hoe de gespecialiseerde orofaciaal fysiotherapeut kan helpen bij deze vorm van oorsuizen.

Orofaciale fysiotherapie bij somatische tinnitus

Wat verstaan we precies onder somatische tinnitus

We noemden al wat tinnitus is, het horen van een piep, suis of fluittoon in het oor. Bij somatische tinnitus wordt dit geluid veroorzaakt door een oorzaak buiten het oor.

Hierdoor is somatische tinnitus (of ook wel somatosensorische tinnitus) anders dan sensorische tinnitus (neurologisch probleem) of objectieve tinnitus (vaak gekoppeld aan de hartslag).

In veel van de gevallen ligt de oorzaak van somatische tinnitus in kaak. Naar schatting gaat dit om ongeveer 25% van de tinnitus gevallen. Onze praktijk voor orofaciale fysiotherapie specialiseert zich in problemen in het hoofd/hals gebied waardoor wij bij uitstek een geschikte praktijk zijn voor deze vorm van tinnitus.

Andere vormen van tinnitus behandelen wij dan ook niet. Als specialisten behandelen wij alleen die cliënten waarvan wij weten dat ze bij ons in goede handen zijn.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Voer uw gegevens in en geef aan welke dag en welk tijdstip uw voor keur heeft om een afspraak in te plannen.  “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

  RDS adviesbureau

  Behandeling en diagnose bij somatische tinnitus

  Bij somatische tinnitus is er dus sprake van een geluid in de oren dat buiten het oor ontstaat. Vaak hoort u de geluiden bij beweging of bij aanraking. De oorzaak van deze geluiden ligt bij somatische tinnitus vaak in problematiek van de kaakspieren of structuren rondom/in de kaak.

  In veel gevallen gaat de tinnitus gepaard met een vorm van temporomandibulaire dysfunctie (TMD). Dit zijn aandoeningen van de kauwspieren, de kaakgewrichten en daarmee samenhangende structuren.

  Wanneer de er overbelasting is van de kaakspieren, een hoge spierspanning, knappende gewrichten of te veel activiteit (tandenknarsen, kaakklemmen) van de kaakspieren. Dan kunnen deze verstoringen invloed hebben op de zenuwen die betrokken zijn bij auditieve processen.

  Er is een grote correlatie tussen de aanwezigheid van TMD en somatische tinnitus. Verbindingen tussen het somatische systeem en het auditieve systeem, kunnen de oorzaak zijn van het horen van een geluid, terwijl er in het oor zelf feitelijk niets aan de hand is. Er is een vals signaal op de zenuwen, veroorzaakt door de omgeving.

  Onze therapie is dan ook gericht op het behandelen van de TMD, waardoor de oorzaak van de tinnitus verdwijnt. We helpen u uw kaken op een gezonde manier te gebruiken, zonder overbelasting van spieren of gewrichten. Een afname van spierspanning of hyperactiviteit kan op deze manier zorgen voor minder prikkels van zenuwen die door het gebied lopen.

  Wij zien in veel gevallen een sterke afname of zelfs het verdwijnen van de gehoorsensatie.

  Kies voor de specialisten van Het Fysiopunt Laarbeek

  Onze praktijk ziet cliënten uit de gehele regio. Dit zorgt ervoor dat wij helaas gedwongen zijn om wachtlijsten te hanteren. Dit doen wij om de kwaliteit van onze zorg te waarborgen.

  We vragen u dan ook om contact met ons op te nemen, zodat wij allereerst een inschatting kunnen maken. Wanneer wij vermoeden dat wij u kunnen helpen, dan starten wij graag de behandeling.

  U kunt ons bellen of een bericht sturen, dan informeren wij u verder.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Voer uw gegevens in en geef aan welke dag en welk tijdstip uw voor keur heeft om een afspraak in te plannen.   verbergen