Temporomandibulare Dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauwstelsel

Stel hier uw vraag  Klachten bij TMD

  De meest voorkomende klachten bij TMD zijn:

   

  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren;
  • Het niet goed kunnen openen van de mond;
  • Pijn van het kaakgewricht;
  • Knappende of krakende kaakgewrichten;
  • Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen;
  • Abnormale slijtage van het gebit.
  • Klachten in en rondom het oor zonder duidelijke aanwijzingen
  • Chronische nek en schouderklachten
  • Hoofdpijn en pijn in het gelaat
  Hoofdpijn-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Het kauwstelsel

  Jaarlijks hebben ongeveer 500.000 – 750.000 mensen in Nederland een dergelijke periode, waarbij een belangrijke groep patiënten de normale bezigheden zelfs moet onderbreken. Chronische spierspanningshoofdpijn komt bij circa 2% van de mannen en 5% van de vrouwen voor.

  Afbeelding:
  A. Kauwspieren
  B. Kaakgewricht
  C. Kaakgewricht bij een gesloten mond
  D. Kaakgewricht bij een geopende mond

  TMD-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Kauwspieren

  De kauwspieren zorgen voor de dagelijkse bewegingen van de kaak tijdens vitale functies als kauwen, slikken of praten. De kauwspieren worden veel gebruikt. Zoals bij alle spieren is het belangrijk dat de kauwspieren voldoende rust krijgen.

  Parafuncties
  Als kauwspieren meer doen dan de normale dagelijkse activiteiten, spreken we van afwijkend mondgedrag of parafunctie. Onder parafuncties verstaan we: klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, op pennen bijten, tongpersen en vacuüm zuigen.

  Stress
  Stress is een belangrijke factor die meespeelt in het verergeren van parafuncties. Denk maar aan ‘doorbijten’ als het moeilijk wordt, ‘het voor de kiezen krijgen’ of ‘op het tandvlees lopen’. Door deze mondgewoonten of parafuncties raken de kauwspieren overbelast. Kauwspieren kunnen pijnlijk worden, vermoeid raken of een uitstralende hoofd-, oor- of kiespijn geven.

  kaakgewricht

  Het kaakgewricht bevindt zich vlak voor het oor en bestaat uit een kaakkopje en een kaakkom met daartussen een kraakbeenschijf (de discus). Deze discus heeft de functie van stootkussen voor het opvangen van de kauwkrachten en zorgt ervoor dat de mond open en dicht kan. Het linker- en rechterkaakgewricht zijn met elkaar verbonden door de onderkaak, waardoor ze tegelijkertijd kunnen bewegen.

  Kaakgewricht geluiden

  Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is. Naast knappen kan er ook een schurend geluid in een of beide kaakgewrichten hoorbaar zijn. Dit wordt ook wel slijtage genoemd. Slijtage geeft over het algemeen geen pijnklachten of problemen met bewegen.

  Gebit

  Het gebit zit verankerd in het kaakbot van de onder- en bovenkaak. Voor een juiste belasting van de kaakgewrichten is het belangrijk dat de tanden en kiezen ongestoord op elkaar kunnen sluiten. Als dit niet het geval is, kunnen veranderingen in de kaakgewrichten optreden. Veel klemmen en knarsen kan slijtage aan tanden en kiezen geven, waardoor de gewrichten ongunstig belast worden. Overigens kunnen tand- of kiespijnklachten ook sterk op TMD lijken, maar geen TMD zijn.

  TMD-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Diagnose

  Voordat tot behandeling wordt overgegaan, is het van belang duidelijk vast te stellen wat bij u de oorzaak van TMD is. Zo nodig zal een behandelplan worden opgesteld. De behandelaar kan de tandarts, orofaciaal therapeut, kaakchirurg of psycholoog zijn of een combinatie van hen. Bij problemen met de spraak wordt de logopedist er ook bij betrokken.

  Behandeling

  Orofaciale therapie
  De orofaciaal therapeut is de deskundige die in staat is TMD problematiek vakkundig te onderzoeken, diagnose te stellen en te behandelen. Hierbij kan hij gebruik maken van massage technieken, triggerpoint behandeling ( onder andere met dry needling), ontspanningsoefeningen, mobiliserende technieken voor gewricht en spieren, en helpen afleren van de parafuncties. Het behandelplan kan een multidisciplinair benadering zijn waarbij de orofaciaal therapeut samenwerkt met de logopedist, de tandarts, de kaakchirurg, de gnatoloog en de psycholoog.

  Splint
  Als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan de tandarts dit inslijpen of met een plastic plaatje (splint) proberen passend te maken, zodat de kaak op een juiste manier wordt belast. Ook wordt de splint vaak toegepast bij overmatig nachtelijk klemgedrag en ter bescherming van tandslijtage bij overmatig knarsgedrag.

  Psychologische hulp of psychosomatische fysiotherapie.
  Parafuncties worden doorgaans verergerd door stress. Soms kan het nodig zijn dat de psycholoog of psychosomatisch fysiotherapeut u leert hoe u met uw stress kunt omgaan, zodat de negatieve gevolgen ervan worden voorkomen of beperkt. Ook kunnen zij methoden aanreiken om te leren ontspannen in geval van overmatig klemmen of knarsen.

  (Kijk)operatie
  Een operatie van de kaakgewrichten bij TMD wordt slechts zelden uitgevoerd vanwege de slechte voorspelbaarheid van deze behandeling. Soms is het mogelijk dat de kaakchirurg via een kijkoperatie het gewricht nauwkeurig bekijkt en/of schoonmaakt.

  Eigen inzet
  Wie u ook gaat behandelen, uw eigen medewerking is de belangrijkste factor. Succes is alleen mogelijk als u de gegeven adviezen en instructies zorgvuldig naleeft en de oefeningen regelmatig doet.

  Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Waarom kiezen voor Het Fysiopunt Laarbeek?

  Wij behandelen niet alleen uw bestaande klachten maar kijken samen met u ook hoe voorkomen kan worden dat de klachten terugkomen. Hierin gaan wij altijd een stapje verder de gewone fysiotherapie. Dit is wat ons kenmerkt.

   

  • Uitsluitend zeer hoog opgeleide Orofaciale therapeuten
  • Multidisciplinair team
  • Hoge klanttevredenheid
  • Groot extern netwerk van huisartsen, gnatologen, tandartsen, kaakchirurgen, KNO artsen, neurologen, mondhygiënisten en orthodontisten.
  • Wij hebben regelmatig kennissessies met andere specialisten uit heel Nederland
  • Aandacht voor zorg
  • Persoonlijke en deskundige benadering
  • Huiselijke sfeer
  • Uw probleem is onze zorg
  • Geschoold volgens de nieuwste inzichten en onderzoek