Casus: Onverklaarbare oor- en tandpijn

Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Stel hier uw vraag



    We ontvingen een patiënte van 46 jaar met aanhoudende pijnklachten in het oor- en kaakgebied. De klachten bestonden al ruim een jaar. Ondanks onderzoeken door de tandarts, kaakchirurg en KNO-arts waren er geen afwijkingen gevonden in het gebit, kaakgewricht of de oren.

    Uit nader onderzoek blijkt dat de oorzaak van haar klachten waarschijnlijk te wijten is aan bruxisme (overmatig klemmen van de kaken), waarvan ze zich niet bewust is. Dit klemgedrag wordt in verband gebracht met de aanzienlijke stress die ze ervaart door haar mantelzorgtaken voor haar moeder.

    Ongeveer 70% van de mensen doet aan nacht-klemgedrag. Dit gebeurt vaak met een lage intensiteit waardoor men zich niet bewust is van klemmen en er dan ook geen last van heeft. Als men geconfronteerd wordt met stressfactoren neemt de mate van nacht-klemmen toe en ontwikkelt men vaak ook dag-klemgedrag. Als dit een tijdje aanhoudt kan het leiden tot hoofdpijn, klachten in het gelaat en nek- en schouderklachten.

    De symptomen die ze ervaart, zoals pijn in de tanden, het gevoel van een oorontsteking en de aanhoudende nek- en schouderklachten, zijn het gevolg van overbelaste kauw-, nek- en schouderspieren. Deze overbelasting zorgt voor uitstralende pijn naar het kaakgebied, het oor en de tanden.

    De behandeling richtte zich op het verminderen van spierspanning door middel van ontspanningsoefeningen voor de kauw- en nekspieren, houdingscorrectie en het afleren van overmatig klemgedrag gedurende de dag. Dit heeft als doel om de overbelasting van de spieren te verminderen en daarmee de pijnklachten te verlichten. In overleg met de tandarts is ook afgesproken om een splint aan te meten om het nachtklemmen iets te verminderen.

    Het inzicht dat de patiënt kreeg in haar klachtenspectrum en de onderliggende oorzaak van haar klachten, bruxisme en de bijbehorende spierspanning, heeft haar geholpen om de klachten beter te begrijpen.

    Na enkele weken merkte de patiënte dat de klachten sterk afnamen. Ook merkte ze dat ze beter sliep en beter uitgerust was.