Blijvende klachten na een ongeval

Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Stel hier uw vraag



    In deze casus gaat het om een 28-jarige vrouw die betrokken is geweest bij een kop-staartbotsing. Hoewel het ongeval aanvankelijk niet ernstig leek, ontwikkelde ze in de weken daarna hevige nek- en hoofdpijnklachten.

    Na 12 weken waren deze klachten nog steeds aanwezig, hiernaast ervoer ze ook een verslechtering van haar slaapkwaliteit en werd ze regelmatig wakker met hoofdpijn. Een scan, uitgevoerd op verzoek van haar huisarts, liet geen afwijkingen zien.

    Ze werd vervolgens doorverwezen voor orofaciale therapie.

    Normaal gesproken zouden spierklachten na een ongeval binnen 6 tot 8 weken moeten verbeteren. Het feit dat haar klachten na 12 weken nog aanwezig zijn en verergeren, suggereert dat er bijkomende factoren zijn die het herstel belemmeren.

    Uit het onderzoek bleek dat de patiĆ«nte overmatig klemgedrag (bruxisme) vertoonde, zowel overdag als ’s nachts. Dit gedrag is waarschijnlijk toegenomen na het ongeval, wat resulteerde in een overbelasting van de nek- en schouderspieren, die al acuut beschadigd waren door de botsing.

    Het doormaken van een ongeval was een significante stressfactor. Dit heeft het kaakklemmen verergerd. De spieren betrokken bij het klemmen (kauw-, nek- en schouderspieren) kregen onvoldoende gelegenheid om op een normale manier te herstellen, wat het herstelproces vertraagde en de klachten in stand hield.

    Het aanpakken van dit overmatige klemgedrag is essentieel om de betrokken spieren te ontlasten en het lichaam de kans te geven om te herstellen van de letselschade. De therapie heeft zich dus gericht op het verminderen van het klemgedrag en het ondersteunen van het herstelproces van de spieren.
    Dit resulteerde in een snelle afname van de klachten.