Heeft u last van sterke gebitsslijtage? Wij willen u helpen
Heeft u last van sterke gebitsslijtage? Wij willen u helpen
Orofaciaal / Manueel therapeut
Orofaciaal / Manueel therapeut
Deze kan u echter niet altijd helpen, want soms ligt de oorzaak van de slijtage in de manier waarop u uw gebit gebruikt.
Een orofaciaal fysiotherapeut kan in die gevallen een belangrijke rol spelen in de behandeling en voorkomen van gebitsslijtage. Hoe een orofaciaal fysiotherapeut kan helpen, leest u hieronder.
Wat bedoelen we met gebitsslijtage?
Bij gebitsslijtage slijt het tandglazuur, de harde buitenlaag van uw tanden, geleidelijk af. Deze slijtage kan leiden tot verschillende problemen. Een van de problemen is gevoeligheid voor koude, warme of zoete voedingsmiddelen, doordat het tandglazuur te veel is afgesleten.
Ook kan het tandglazuur verkleuren of kunnen de tanden zelfs afbreken. Dit kan leiden tot veel pijn en ongemak.
Er zijn drie verschillende oorzaken van slijtage:
Attritie: Slijtage veroorzaakt door direct contact van de tanden tegen elkaar, waardoor de tanden tegen elkaar afslijten. Het directe contact ontstaat bij onder andere tandenknarsen of -klemmen (bruxisme).
Abrasie: Slijtage door een object of substantie dat van buiten de mond komt. Abrasie kan ontstaan door onder andere agressief tandenpoetsen, tandenpoetsen met een te harde tandenborstel of het verkeerd gebruiken van tandenstokers.
Erosie: Zuren uit voedsel en dranken kunnen het tandglazuur laten oplossen. Voedingsmiddelen die erg zuur zijn, zijn frisdranken, vruchtensappen en wijn. Ook maagzuur, bijvoorbeeld bij vaak braken, kan bijdragen aan erosie van het tandglazuur.
Om (verdere) gebitsslijtage te voorkomen is het belangrijk om gebitsslijtage of de oorzaken ervan tijdig te herkennen en te behandelen.
Het is met name de attritie waarbij een orofaciaal fysiotherapeut kan helpen.
Multidisciplinaire behandeling van gebitsslijtage
Hoewel deze behandelingen zeker belangrijk zijn, kan uw tandarts de oorzaak niet behandelen als de gebitsslijtage komt door attritie. Het tandenknarsen gebeurt vaak onbewust tijdens de slaap of wordt verergerd door stress. Een orofaciaal fysiotherapeut kan helpen deze ongezonde gewoonte te doorbreken.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Bij gebitsslijtage slijt het tandglazuur, de harde buitenlaag van uw tanden, geleidelijk af. Deze slijtage kan leiden tot verschillende problemen. Een van de problemen is gevoeligheid voor koude, warme of zoete voedingsmiddelen, doordat het tandglazuur te veel is afgesleten. “
Het Fysiopunt Laarbeek
Hoe kan een orofaciaal fysiotherapeut helpen bij sterke gebitsslijtage?
Tijdens de behandelingen zal de focus liggen op het verminderen van de spanning in het kaakgebied, zodat daardoor het tandenknarsen en -klemmen minder zal gebeuren. De orofaciaal fysiotherapeut laat deze spanning verminderen door gebruik te maken van spierontspanningstechnieken, zoals massage en dry needling. Daarnaast zal uw orofaciaal fysiotherapeut specifieke oefeningen aanleren om de kaakspieren te versterken en te leren ontspannen.
Ook kan een orofaciaal fysiotherapeut ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen aanleren om de stress te laten verminderen en kan een orofaciaal fysiotherapeut voorlichting en advies geven over de juiste houding en stressmanagement. Daarbij zal een orofaciaal fysiotherapeut zich niet alleen richten op de symptomen, maar door te kijken naar de onderliggende oorzaken een duurzamere oplossing bieden.
Het Fysiopunt Laarbeek bij klachten door gebitsslijtage
De orofaciaal fysiotherapeuten van fysiotherapie Laarbeek zijn graag onderdeel van uw behandeling. Dit doen ze op efficiënte wijze. Maak daarvoor snel een afspraak via de website of door telefonisch contact op te nemen.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.