Hoe kan orofaciale fysiotherapie helpen bij chronische hoofdpijn?

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten

Hoe kan orofaciale fysiotherapie helpen bij chronische hoofdpijn?

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten
orofaciale fysiotherapie bij chronische hoofdpijn
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Misschien na een drukke dag of tijdens een verkoudheid. Gelukkig is dergelijke hoofdpijn meestal binnen enkele uren of dagen weer weg. Dit is heel anders bij chronische hoofdpijn.

Want chronische hoofdpijn is voortdurend aanwezig of blijft maar terugkomen. Dit heeft voor mensen met chronische hoofdpijn dan ook grote invloed op hun leven. Zowel werken als ontspannen kunnen sterk worden beïnvloed door de hoofdpijn.

Daarom hebben veel mensen al van alles geprobeerd en laten onderzoeken, om van de klachten af te komen. Wij zijn er trots op dat wij met onze orofaciale fysiotherapie een deel van deze mensen kunnen helpen. We vertellen u hier graag meer over.

chronische hoofdpijn

Wat is er aan de hand bij chronische hoofdpijn?

Vanzelfsprekend staat bij chronische hoofdpijn de aanwezigheid van hoofdpijn voorop. De hoofdpijn kan sluimerend zijn, maar ook heel hevig. Bij sommigen is de pijn altijd aanwezig, bij anderen komt deze opzetten bij bepaalde situaties of op specifieke momenten.

Het kan ook zo zijn dat er periodes van hoofdpijn zijn, waarna er een periode zonder hoofdpijn komt. Helaas komt de hoofdpijn dan na enige tijd weer terug en is deze nooit lang afwezig.

Bij chronische hoofdpijn is de pijn niet alleen vaak aanwezig, maar heeft deze ook grote invloed op uw dagelijks leven. De hoofdpijn kan invloed hebben op uw gezinsleven, op uw stemming en relaties. Er kunnen allerlei “gewone zaken” ontregelt raken door de aanwezigheid van hoofdpijn.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen die hier last van hebben al van alles hebben geprobeerd. Ze hebben ziekenhuizen, een pijnpoli, chiropractoren en psychologen bezocht. Maar er is geen duidelijke oorzaak gevonden.
Dit zijn precies de mensen die naar onze praktijk komen, omdat we met orofaciale fysiotherapie een deel van deze mensen wel kunnen helpen.

Wat is orofaciale therapie precies?

Orofaciale fysiotherapie wordt verzorgd door een fysiotherapeut die na zijn/haar studie nog een driejarige master opleiding heeft afgerond. Een orofaciale fysiotherapeut is dan ook niet te vergelijken met een kaakfysiotherapeut die een aanvullende cursus heeft gevolgd.

Een orofaciaal fysiotherapeut heeft veel extra anatomische en functionele kennis van het hoofd en de nek. Tijdens de opleiding van een orofaciale fysiotherapeut wordt er heel veel aandacht besteed aan de hoofd/hals regio. Binnen deze regio zijn belangrijke spieren, gewrichten, zenuwen en ligamenten aanwezig die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Verstoringen van deze structuren kunnen grote gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn.

De orofaciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van klachten of aandoeningen die verband houden met de hoofd/hals regio. Een belangrijk deel van onze cliënten heeft dan ook last van (chronische) hoofdpijn.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

  RDS adviesnureau

  Orofaciale fysiotherapie bij chronische hoofdpijn

  Bij chronische hoofdpijn kunnen er verschillende problemen in hoofd/hals regio zijn die te maken hebben met de klachten. Wij beginnen dan ook altijd met een inschatting van hoe complex de klachten zijn. Op basis van deze inschatting, kunnen wij de beste therapeut voor u kiezen.

  De orofaciale fysiotherapeut start eerst met een grondige intake. U vult hiervoor een aantal vragenlijsten in die ons een beeld geven van de klachten. Daarnaast doen we een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij we de status van uw hoofd/hals regio in kaart brengen.

  We zoeken hierbij bijvoorbeeld naar verschillen tussen links en rechts van de nek/kaak, afwijkingen in spierspanning, uw houding en de mobiliteit van gewrichten. Door de bevindingen van het lichamelijk onderzoek te combineren met uw verhaal en de informatie uit de vragenlijsten, kunnen wij een lijst opstellen met mogelijke oorzaken en betrokken factoren.

  Onze behandeling is er vervolgens op gericht om systematisch de mogelijke oorzaken te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat wij u helpen om uw kauwspieren minder aan te spannen of dat we een compensatiemechanisme proberen af te leren. We kunnen ons richten op overbelasting van spieren of op een gewricht dat onvoldoende mobiel is.

  De exacte invulling van de behandeling is volledig afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Wij zullen al onze kennis en kunde in het werk stellen om u te helpen.

  Welkom bij Het Fysiopunt Laarbeek voor hulp bij chronische hoofdpijn

  Onze praktijk ontvangt van heinde en verre mensen met chronische hoofdpijn. Dit kan zowel omdat u van iemand over ons hebt gehoord of omdat u door een andere praktijk bent doorverwezen.

  Onze orofaciale fysiotherapeuten staan voor u klaar. Wanneer u contact met ons opneemt dan vertellen we u graag meer over de mogelijkheden die wij voor u hebben.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen