Wat is orofaciale fysiotherapie en waarbij kan dit behulpzaam zijn?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten

Wat is orofaciale fysiotherapie en waarbij kan dit behulpzaam zijn?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
Wat is Orofaciale Fysiotherapie
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut
Iedereen kent wel de fysiotherapeut. Dit is een hoogopgeleide zorgprofessional die u kan helpen bij verschillende klachten, aandoeningen en blessures. Dit kan hij of zij doen door anatomische kennis en veel ervaring met klachten aan het bewegingsapparaat.

Binnen de fysiotherapie zijn er aller specialisaties. Bekende specialisaties zijn bijvoorbeeld de sportfysiotherapie of de manuele therapie. Een specialisme dat iets minder bekend is, is de orofaciale fysiotherapie.

Bij orofaciale fysiotherapie wordt een fysiotherapeut nog eens extra opgeleid om nog beter in staat te zijn klachten van het hoofd/hals gebied te behandelen. We vertellen u graag meer over deze mooie specialisatie binnen fysiotherapie.

Orofaciale Fysiotherapie Uitgelegd

Hoe is de orofaciaal fysiotherapeut opgeleid?

Allereerst volgt een orofaciaal fysiotherapeut de reguliere opleiding fysiotherapie. Dit is een vierjarige HBO-studie waarbij heel veel kennis van aandoeningen en het menselijk lichaam wordt opgedaan.

In de opleiding is ook veel tijd en aandacht voor het leren van oefeningen en trainingen. Niet alleen om aandoeningen te behandelen, maar ook een goede gezondheid vast te houden. Dit zorgt voor een grondige en brede basis, waarmee al heel veel zorg verleend kan worden.

Na deze Bachelor opleiding, volgt een orofaciaal fysiotherapeut nog een Masteropleiding. Deze twee- of driejarige opleiding staat volledig in het teken van zorg bij klachten aan het hoofd/hals gebied. Dit zorgt ervoor dat de orofaciaal fysiotherapeut een ware expert is op het gebied van kennis van en klachten aan de nek en het hoofd.

Welke vaardigheden heeft de orofaciaal therapeut?

Door de extra opleiding, ervaring en training, wordt veel specifieke kennis opgedaan van (musculoskeletale) problematiek van de hoofd/hals regio. Voorbeelden hiervan zijn temporomandibulaire disfunctie, hoofdpijn, duizeligheid, hoofd-halskanker, aangezichtsverlamming en meer.

Hierdoor is de orofaciaal fysiotherapeut in staat tot het toepassen van complexe vaardigheden bij het diagnosticeren en het behandelen van musculoskeletale, neurologische en fysiologische functiestoornissen van de hoofd/hals regio.

De manier van werken is wetenschappelijk en evidence based. Zodat op basis van de meest recente kennis beslissingen kunnen worden genomen. Altijd in overleg met u als cliënt.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

  RDS adviesbureau

  Wat is het werkveld van de orofaciaal fysiotherapeut?

  De orofaciaal fysiotherapeut is met name werkzaam bij klachten in de hoofd/hals regio. Denk hierbij aan klachten als:

   • Hoofdpijnklachten (Migraine, spierspanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek etc.)
   • Kaakklachten (klachten aan het kauwstelsel door klem- of knarsgedrag of beperkte mondopening)
   • Klachten in het gelaat
   • Aangezichtsverlammingen
   • Duizeligheid en evenwichtsstoornissen
   • Nekklachten
   • Klachten in het halsgebied (slikproblemen, pijnklachten)
   • Onverklaarbare pijnklachten in en rondom het oor en in de tanden
   • Tinnitus
   • Revalidatie na operaties in het hoofd-, hals- en kaakgebied

  In veel gevallen is de orofaciaal fysiotherapeut niet de eerste bij wie u met u klachten komt. Meestal wordt de orofaciaal fysiotherapeut ingeschakeld omdat er behoefte is aan specifieke kennis omdat er onduidelijkheid is over de aard of oorzaak van de klachten of de behandeling.

  In onze praktijk werken wij met verschillende disciplines en zijn er vaak meerdere behandelaren bij uw therapie betrokken. Zo kunnen wij ook Cesar oefentherapie of logopedie inzetten. Omdat deze vaak een goede aanvulling op orofaciale fysiotherapie zijn.

  Het Fysiopunt Laarbeek voor experts op het gebied van orofaciale fysiotherapie

  Binnen onze praktijk staat de orofaciale fysiotherapie centraal. Dit betekent dat wij een aantal experts in huis hebben met buitengewoon veel kennis van de hoofd/hals regio.

  Daarnaast hebben wij meerdere aanvullende specialismes in huis, zodat wij u altijd met een compleet pallet aan zorg kunnen helpen. Wij krijgen dan ook veel cliënten doorverwezen vanuit andere zorgverleners.

  Door onze goede contacten met allerlei specialisten in de buurt, kunnen wij via ons netwerk u ook in contact brengen met andere hulpverleners wanneer uw situatie hier om vraagt.

  Vanwege de grote vraag naar onze zorg, werken wij met wachtlijsten. Wanneer u contact met ons opneemt, dan informeren wij u verder over de mogelijkheden.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen