Orofaciale fysiotherapie bij (sub)acute nekklachten

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten

Orofaciale fysiotherapie bij (sub)acute nekklachten

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
Orofaciale Therapie Nekklachten
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Jaarlijks heeft bijna één op de drie Nederlanders wel eens nekpijn. Hiervan heeft weer bijna de helft langer dan zes maanden last! Nekpijn en nekklachten zijn dus een groot probleem. Toch bezoekt maar een heel klein deel van deze mensen een huisarts of andere hulpverleners.

Toch zijn nekpijn en nekklachten een belangrijke reden voor ziekteverzuim, dit is een indicatie dat de klachten erg hevig kunnen zijn. Onze praktijk voor orofaciale fysiotherapie krijgt dan ook veel mensen met nekklachten doorverwezen van andere fysiotherapiepraktijken of vanuit huisartsen.

We leggen u in dit artikel uit wat onze orofaciale fysiotherapeuten in dit geval voor u kunnen doen.

Acute Nekklachten

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van (sub)acute nekklachten?

Relatief weinig mensen met nekklachten bezoeken een zorgprofessional. Wanneer mensen dit wel doen, dan gaat het meestal over pijnklachten die acuut zijn opgekomen.

In het grootste deel van deze gevallen wordt er geen specifieke oorzaak van de nekklachten gevonden. Er is geen beschadiging, tumor, ontsteking, breuk of probleem met de bloedvaten te vinden. Dit betekent echter niet dat de klachten niet reëel zijn.

De klachten zijn er, maar een duidelijke oorzaak is niet altijd te vinden. Dit is precies de reden waarom onze praktijk voor orofaciale fysiotherapie veel cliënten krijgt doorverwezen van andere praktijken. Onze praktijk is gespecialiseerd in klachten van hoofd/hals gebied, waardoor wij veel kennis en expertise hebben op het gebied van nekklachten.

Diagnostiek door de orofaciaal therapeut bij nekklachten

De basis van onze behandeling wordt gelegd tijdens het lichamelijk onderzoek. Wanneer u bij ons in de praktijk komt, dan beginnen we altijd met een grondig onderzoek. We kijken hierbij niet alleen naar uw nekregio, maar ook naar betrokken structuren.

U kunt hierbij denken aan spieren die aanhechten in de nek of botdelen die in relatie staan tot de nek. Ons onderzoeksgebied bestaat dus ook uit de schouders en het hoofd omdat deze in directe verbinding staan met de nek.

Hierdoor kijken wij niet alleen naar de klachten, maar ook naar lichaamsfuncties of structuren die verband kunnen houden met de klachten. In veel gevallen ligt hier de oplossing.

Het feit dat er geen duidelijk aantoonbare oorzaak kan worden gevonden, zegt immers niet dat er geen oorzaak is. Het zegt alleen dat deze niet zomaar aan te tonen is. Door goed te kijken naar relaties met andere weefsels en naar de functie van uw nek, kunnen wij wel vaak de oorzaak (of oorzaken) in kaart brengen.

De uitkomst van het diagnostisch onderzoek bepaalt dan ook het verdere verloop van onze therapie. Afhankelijk van die bevindingen, wordt het behandelplan in overleg met u opgesteld.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

  RDS adviesbureau

  Onze behandeling van nekklachten

  Omdat de behandeling zo specifiek is gerelateerd aan de oorzaak van de klachten, kunnen we geen “onze size fits all” behandeling omschrijven. We kunnen u wel een indruk geven van enkele mogelijkheden.

  Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u (ongemerkt) last heeft van tandenknarsen of kaakklemmen, dit kan bijvoorbeeld ’s nachts gebeuren. Hierdoor staat er veel spanning op de kaakregio. Als gevolg hiervan kunnen de nekspieren te gespannen raken waardoor zijn pijnlijk worden.

  Door niet alleen naar de nek zelf te kijken, kan deze oorzaak door de orofaciaal therapeut worden behandeld met ontspanningsoefeningen voor het kauwstelsel.

  Wanneer het probleem ontspringt aan de nekwervels of aan triggerpoints in de nekspieren, is er weer een geheel andere vorm van therapie benodigd.

  U ziet dus dat de vorm van de behandeling geheel afhankelijk is van de gevonden oorzaak van uw klachten. Een traject bij onze praktijk is hierdoor bij uitstek maatwerk.

  Kies voor de expertise van het Fysiopunt Laarbeek

  Onze specialisten werken met wachtlijsten. Op deze manier kunnen wij onze zorg aan zoveel mogelijk mensen bieden.

  Wanneer u meer wilt weten over onze manier van werken of over de mogelijkheden die wij voor u hebben, dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. Wij voorzien u graag van meer informatie over hoe wij u kunnen helpen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen