Hoe kunnen de orofaciaal therapeut en kinder-manueeltherapeut helpen bij kinderen met hoofdpijn?

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten

Hoe kunnen de orofaciaal therapeut en kinder-manueeltherapeut helpen bij kinderen met hoofdpijn?

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten
Hoofdpijn kind
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Hoofdpijn is niet normaal bij kinderen.

Als uw kind wekelijks of zelfs vaker hoofdpijn heeft, is dit geen gezonde situatie. Het is dan ook best zorgelijk om te weten dat zo’n 25% van alle schoolgaande kinderen regelmatig last van hoofdpijn heeft.

Deze hoofdpijn kan in verschillende vormen voorkomen, wat ook consequenties heeft voor de therapie. Wij willen u in dit artikel meer vertellen over hoe onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kinderen kunnen helpen bij hoofdpijnklachten.
Want nogmaals, hoofdpijn bij kinderen is niet normaal.

Wat kan er aan de hand zijn bij kinderen met hoofdpijn?

Hoofdpijn kan zich bij kinderen op allerlei manieren manifesteren. De hoofdpijn kan voortdurend aanwezig zijn, of juist steeds verdwijnen en terugkomen. De pijn kan scherp en stekend zijn, maar ook zeurend aanwezig zijn.

Hoofdpijn bij kinderen heeft natuurlijk een oorzaak, zoals iedere aandoening . Net zoals de manier waarop de hoofdpijn zich verschillend presenteert, kan ook de oorzaak van de pijn sterk verschillen. Om deze goed in kaart te kunnen brengen, worden er verschillende onderverdelingen gebruikt.

Vaak wordt hoofdpijn onverdeeld in primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn. Bij primaire hoofdpijn is er een directe oorzaak van de klachten, dit zijn bijvoorbeeld migraine of spanningshoofdpijn.

Bij secundaire vormen van hoofdpijn is de hoofdpijn een gevolg van bepaalde omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld een probleem met het kauwstelsel zijn (waardoor lokaal verkramping kan optreden) of invloeden van buitenaf zoals drukte en stress zijn.

Om goede zorg te verlenen, is het daarom belangrijk dat goed wordt onderzocht waar de klachten vandaan komen.

Kind met hoofdpijn

Diagnostiek bij kinderen met hoofdpijn

Het achterhalen van de oorzaak van de klachten is essentieel voor een goede behandeling. Dit is echter bij kinderen niet altijd even eenvoudig. Volwassenen zijn vaak (redelijk) in staat om te omschrijven wat ze voelen en hebben zelf bepaalde ideeën over de oorzaak van de hoofdpijn.

Dit is voor kinderen meestal anders. Het is daarom de taak van de behandelaar om toch te proberen de benodigde informatie van de kinderen te krijgen. Dit kunnen we doen door verschillende gesprekstechnieken toe te passen, waar kinderen goed op reageren.

Daarnaast kan het helpen om bijvoorbeeld met een hoofdpijndagboek te gaan werken. Hiermee kunt u beschrijven hoe en wanneer de hoofdpijn voorkomt. Deze informatie kunnen wij combineren met onze kennis en ervaring om zo toch tot een goede diagnose te komen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Hoofdpijn kan zich bij kinderen op allerlei manieren manifesteren. De hoofdpijn kan voortdurend aanwezig zijn, of juist steeds verdwijnen en terugkomen. De pijn kan scherp en stekend zijn, maar ook zeurend aanwezig zijn.

  Het Fysiopunt Laarbeek

  Onze therapie bij kinderen met hoofdpijn

  Het stellen van een juiste diagnose is belangrijk omdat dit bepaalt hoe er behandeld gaat worden. De behandeling gaat namelijk vaak verder dan alleen het behandelen van stoornissen van het bewegingsapparaat.

  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoofdpijn bij kinderen relatief weinig baat heeft bij algemene fysiotherapie. Dit is anders voor gespecialiseerde fysiotherapie, de resultaten hiervan zijn wel positief. Binnen onze praktijk bieden wij dan ook gespecialiseerde fysiotherapie zoals orofaciale fysiotherapie en kinder-manueel therapie.

  Naast oorzaken zoals verstoringen in het kauwstelsel of hoofd/halsgebied, wordt de hoofdpijn vaak ook beïnvloed door factoren van buitenaf en door persoonlijke factoren.

  In veel gevallen moet er door de patiënt ook aandacht besteed worden aan zijn of haar eigen leef- en gedragspatroon. Ook bij deze zaken kunnen wij helpen.

  De behandeling is niet altijd gericht op volledige genezing van de klachten. Het resultaat ligt soms met name in het verminderen van de intensiteit en de frequentie van de hoofdpijn. Wij zullen altijd alles doen wat binnen ons vermogen ligt om de klachten te verminderen.

  Door onze ruime ervaring met kinderen met hoofdpijn, mogen wij vaak heel mooie resultaten behalen!

  Kinderen met hoofdpijn hebben behoefte aan echte specialisten

  Helaas kan hoofdpijn bij kinderen een hardnekkig probleem zijn, waarbij algemene fysiotherapie vaak weinig verbetering geeft. Binnen ons centrum worden kinderen met hoofdpijn dan ook behandeld door gespecialiseerde fysiotherapeuten.

  Dit zijn bijvoorbeeld een kinder-manueeltherapeut of een orofaciaal therapeut. Deze specialisten hebben beide een schat aan kennis en ervaring. Deze staan volledig in dienst van u en uw kind.

  We kunnen ons voorstellen dat dit veel informatie is, maar dat u toch nog vragen heeft. Neem gerust contact met ons op, wij informeren u graag verder over wat wij mogelijk voor uw kind kunnen doen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen