Spierspanningshoofdpijn (tension type headache)

Spierspanningshoofdpijn behoort net zo als migraine tot de groep van primaire hoofdpijnvormen, hoofdpijn waarbij de oorzaak gelegen is in het brein.
De benaming spierspanningshoofdpijn kan tot verwarring leiden. Spierspanningshoofdpijn hoeft niet te betekenen dat u gespannen bent of spanningen ervaart. Het kan zijn dat uw nekspieren gespannen zijn maar dat hoeft niet altijd.

Stel hier uw vraag  Klachten bij spierspanningshoofdpijn

  Spierspanningshoofdpijn bestaat uit een meestal drukkende, zeurende pijn, veelal over het gehele hoofd. De pijn is vaak als een soort bandgevoel aanwezig. De ernst kan wisselen van licht tot matig. Vaak straalt de pijn vanuit de nek naar het hoofd, soms in combinatie met overgevoeligheid voor prikkels zoals licht en/of geluid.

  De hoofdpijn kan in episodes van meerdere dagen tot ongeveer 1 week optreden (= episodische vorm) of meer dan de helft van de dagen van de maand (= chronische vorm). Dagelijkse activiteiten kunnen in het algemeen normaal worden uitgevoerd zonder toename van de hoofdpijn. Sommige aspecten van spierspanningshoofdpijn kunnen ook bij migraine passen. Een hoofdpijndagboek bijhouden kan bijdragen tot het maken van een goed onderscheid.

  Hoofdpijn-Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Hoe vaak komt spierspanningshoofdpijn voor?

  Jaarlijks hebben ongeveer 500.000 – 750.000 mensen in Nederland een dergelijke periode, waarbij een belangrijke groep patiënten de normale bezigheden zelfs moet onderbreken. Chronische spierspanningshoofdpijn komt bij circa 2% van de mannen en 5% van de vrouwen voor.

  Wat is de oorzaak van spierspanningshoofdpijn?

  Een duidelijke oorzaak is tot nu toe niet gevonden. Er zijn aanwijzingen voor een centrale oorzaak vanuit de hersenen, net zoals bij migraine, een zogenaamde centrale sensitisatie (een overmatige reactie op ((pijn)prikkels).

  Ook andere factoren kunnen een rol spelen bij de intensiteit en de frequentie van spierspanningshoofdpijn, zoals overbelaste spieren bij een verkeerde houding, overbelasting van de kauwspieren, verandering van weersomstandigheden of klimaat, hormonale schommelingen, lichamelijke inspanning, mentale stress, langdurig kijken naar een beeldscherm of TV of een trauma. Nekpijn kan aanwezig zijn maar is niet de oorzaak.

  Behandeling

  De behandeling is afhankelijk van de veronderstelde oorzaak: beïnvloeding van stressfactoren, leefpatroon en lichamelijke conditie. Men moet dan denken aan: sporten, leefregels, houdingstherapie, fysiotherapie, behandeling door een psycholoog, biofeedback, dieetadviezen en medicatie (Amitryptiline ). Vaak moet een vicieuze cirkel doorbroken worden.

  Het is van groot belang bij spierspanningshoofdpijn niet te veel gewone pijnstillers (zoals paracetamol, aspirine of Ibuprofen) te gebruiken in verband met het risico op een zogenaamde medicatieafhankelijke hoofdpijn.

  Hoofdpijn-Het-Fysiopunt-Laarbeek
  Het-Fysiopunt-Laarbeek

  Waarom kiezen voor Het Fysiopunt Laarbeek?

  Wij behandelen niet alleen uw bestaande klachten maar kijken samen met u ook hoe voorkomen kan worden dat de klachten terugkomen. Hierin gaan wij altijd een stapje verder de gewone fysiotherapie. Dit is wat ons kenmerkt.

   

  • Uitsluitend zeer hoog opgeleide orofaciale therapeuten
  • Multidisciplinair team
  • Hoge klanttevredenheid
  • Groot extern netwerk van huisartsen, gnatologen, tandartsen, kaakchirurgen, KNO artsen, neurologen, mondhygiënisten en orthodontisten.
  • Wij hebben regelmatig kennissessies met andere specialisten uit heel Nederland
  • Aandacht voor zorg
  • Persoonlijke en deskundige benadering
  • Huiselijke sfeer
  • Uw probleem is onze zorg
  • Geschoold volgens de nieuwste inzichten en onderzoek