Orofaciale therapie bij spanningsklachten in het hoofd/hals gebied

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten

Orofaciale therapie bij spanningsklachten in het hoofd/hals gebied

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten
Hoofd_hals gebied klachten
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut
Een groeiend aantal mensen ervaart stress. Vaak is deze spanning gerelateerd aan werk of bijvoorbeeld aan een studie. Langdurige spanning kan leiden tot klachten. Deze klachten kunnen zich uiten in klachten in het hoofd/halsgebied.

Orofaciale therapie biedt verlichting voor klachten in het hoofd/halsgebied en kan u helpen om deze klachten te voorkomen in de toekomst. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? U leest het in deze blog!

Wat zijn spanningsklachten?

Spanningsklachten zijn klachten die worden veroorzaakt door spanning. De oorzaak van deze spanning varieert enorm per persoon. Veel mensen ervaren stress op hun werk door bijvoorbeeld een hoge werkdruk, anderen voelen spanning voor sociale gebeurtenis of sportwedstrijd die eraan komt.

Als reactie op deze (aankomende) stressvolle situaties, brengt het lichaam zichzelf in paraatheid. Zo kan de hartslag verhogen, de ademhaling versnellen en de spierspanning stijgen. Deze lichamelijke reactie is voor korte duur goed voor onze prestaties. Langdurige stressreacties brengen echter vaak klachten met zich mee omdat het lichaam niet herstelt maar voortdurend “aanstaat”.

Spanningsklachten

Spanningsklachten in het hoofd/halsgebied

De meeste spanningsklachten worden veroorzaakt door een langdurig verhoogde spierspanning. Het type klacht dat als gevolg van deze hoge spierspanning ontstaat, verschilt erg per persoon.

Ook de mate van klachten die aanwezig zijn, zijn persoonsafhankelijk. Voorbeelden van spanningsklachten zijn hoofdpijn, pijn en/of stijfheid in de nek, schouder of kaak, duizeligheid en slapeloosheid.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Spanningsklachten zijn klachten die worden veroorzaakt door spanning. De oorzaak van deze spanning varieert enorm per persoon. Veel mensen ervaren stress op hun werk door bijvoorbeeld een hoge werkdruk, anderen voelen spanning voor sociale gebeurtenis of sportwedstrijd die eraan komt. “

  Het Fysiopunt Laarbeek

  Wat kan orofaciale therapie betekenen voor mij?

  Orofaciale therapie is een behandelmethode die zich specifiek richt op het behandelen van klachten aan het hoofd/halsgebied. Heeft u dus last van klachten in dit gebied? Dan kan de orofaciaal therapeut u uitstekend helpen hierbij!

  Het vaststellen van de locatie en oorzaak van uw klachten

  Binnen onze praktijk streven we naar een lange termijn oplossing. Het vaststellen en (indien mogelijk) wegnemen van de oorzaak speelt een grote rol in het voorkomen van klachten in de toekomst.

  Voordat de orofaciaal therapeut start met behandelen, is het dus cruciaal om uw klachten te bespreken en de oorzaak hiervan te achterhalen.

  Dit gebeurt aan de hand van een gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Tijdens het gesprek zal de therapeut u onder andere vragen stellen over het ontstaan van de klachten, de mate waarin u hier in het dagelijks leven hinder aan ondervindt en de doelen die u heeft met de behandeling. Het lichamelijk onderzoek geeft de therapeut meer informatie over de oorzaak van uw klachten en waardoor deze klachten verergeren of juist verminderen.

  De behandeling

  Naar aanleiding van de eerste afspraak, volgen er behandelingen. De inhoud van de behandelingen verschilt sterk per persoon. Wel zijn een aantal onderdelen vaak deel van de behandeling bij de orofaciaal therapeut.

  Allereerst spelen spierontspanningsoefeningen vaak een grote rol. Wanneer uw klachten worden veroorzaakt door spanning, is het zaak om deze spierspanning te verminderen. De orofaciaal therapeut kan u oefeningen aanleren om de spierspanning in het hoofd/halsgebied te verminderen en uw klachten daarmee te verlichten.

  Daarnaast kan de orofaciaal therapeut u adviezen meegeven over mondgewoonten. Schadelijke gewoonten, zoals klemmen of knarsen, brengen vaak klachten met zich mee. De orofaciale therapeut kan u helpen om deze gewoonten af te leren, zodat uw klachten verminderen en in de toekomst niet weer terugkeren.

  Het Fysiopunt Laarbeek

  Bij Fysiopunt Laarbeek bieden wij hoogwaardige zorg om u te helpen wanneer u last heeft van klachten aan het hoofd/halsgebied. Ook wanneer deze klachten niet veroorzaakt worden door spanning of stress. Onze orofaciaal therapeuten bezitten veel kennis vanwege hun Masteropleiding in deze tak. Bij ons bent u dus aan het goede adres!

  Heeft u last van klachten in het hoofd/halsgebied? Blijf er niet langer mee rondlopen en voorkom ergere klachten. Bij het Fysiopunt Laarbeek staan we voor u klaar. Maak vandaag nog een afspraak via onze website! Wij hopen u snel van dienst te kunnen zijn.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen