Orofaciale fysiotherapie als oplossing voor kauwklachten

datum
juni 2023
leestijd
7 minuten

Orofaciale fysiotherapie als oplossing voor kauwklachten

datum
juni 2023
leestijd
6 minuten
kauwklachten
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Onderling spreken therapeuten over Temporomandibulaire dysfunctie (TMD), maar in de volksmond noemen we dit kauwklachten. Bij TMD zijn er klachten van het bewegingsstelsel van ons kauworgaan. Denk hierbij aan allerlei uiteenlopende klachten van de mond, kaak en kaakspieren.

Omdat we ons kauworgaan veel gebruiken, kunnen klachten van ons kauwsysteem veel invloed op uw leven hebben. Pijn, vermoeidheid, slijtage van uw gebit, of een beperkte bewegingsvrijheid kunnen allemaal voorkomen bij iemand met kauwklachten.

Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg bij mensen met klachten aan structuren in hun gezicht en hals. Als orofaciale fysiotherapie praktijk houden wij ons iedere dag bezig met kauwklachten en aanverwante aandoeningen.

Wij vertellen u dan ook graag meer over hoe wij deze klachten aanpakken.

Wat kan er aan de hand zijn bij kauwklachten?

We spreken binnen de orofaciale fysiotherapie niet voor niets over het kauworgaan. Er zijn namelijk allerlei structuren betrokken bij onze kauwfunctie. Deze structuren vormen in een gezonde situatie een harmonieus geheel.

Binnen het kauworgaan zijn er dan ook gewrichten, kauwspieren, het gebit en flinke voorziening van bloedvaten en zenuwen. Al deze structuren zorgen ervoor dat we voedsel kunnen vermalen zodat we dit kunnen doorslikken en verteren.

Bij kauwklachten ligt de oorzaak dan ook meestal in één van deze structuren. Het is de taak van orofaciaal therapeut om deze oorzaak te achterhalen zodat we deze kunnen behandelen. In veel gevallen doen wij dit in overleg met andere behandelaren zoals reguliere fysiotherapeuten, medisch specialisten of tandheelkundigen.

kauwklachten

Het onderzoek door de orofaciaal therapeut bij kauwproblemen

We starten met het vaststellen van uw klachten. Wat is er precies aan de hand en kunnen we oorzaak en gevolg van elkaar onderscheiden?

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een verminderde mobiliteit van uw kaak, komt dit dan door een probleem met uw kaakspieren. Of geven de kaakspieren juist klachten doordat uw kaakgewricht onvoldoende mobiel is.

Bij het onderzoek kijken we niet alleen naar structuren en functies, maar willen we ook uw gedragingen kennen. Heeft u bepaalde gewoonten of activiteiten die invloed zouden kunnen hebben op de klachten?

Niet in de laatste plaats is spanning/stress een factor die van betekenis kan zijn. Door de stress kunt u andere gedragingen gaan hebben en kan bijvoorbeeld de spierspanning flink oplopen. Dit kan pijn en vermoeidheid geven.

Een andere bekend voorbeeld is het tandenknarsen of klemmen van de kaken. Deze en andere parafuncties zijn belangrijk voor het vaststellen van de oorzaak van de klachten.

Ons onderzoek brengt dergelijke zaken aan het licht, waardoor we gericht kunnen behandelen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

  RDS adviesbureau

  De behandeling met orofaciale fysiotherapie bij kauwklachten

  Er zitten veel verschillende technieken en behandelopties in de “gereedschapskist” van de orofaciaal fysiotherapeut. Voordat wij de oorzaak van de klachten kennen, is nog niet te zeggen welke behandeltechniek voor u verlichting zal brengen.

  In een deel van de gevallen doen wij de behandeling in combinatie met andere therapeuten wanneer er andere zorg vereist is. Dit zorgt ervoor dat wij altijd behandelen op basis van uw persoonlijke situatie waardoor u een behandeling op maat krijgt.

  Een gevolg hiervan is dat wij helaas gedwongen zijn om te werken met wachtlijsten. Er is veel vraag naar onze zorg. Mede doordat onze trajecten pas afgerond zijn wanneer u klachtenvrij bent.

  Kom naar onze praktijk voor orofaciale fysiotherapie

  Onze praktijk biedt u alles wat er nodig kan zijn bij klachten bij het kauwen. Als wij zelf niet de benodigde zorg kunnen bieden. Dan hebben wij altijd contacten met de juiste partij om u verder te helpen.

  Wij informeren u graag verder over onze manier van werken. U kunt ons bereiken via de telefoon of mail, dan kunnen wij u een beter beeld geven van wat er voor u mogelijk is.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen