Orofaciale fysiotherapie bij klachten vanuit het kauwstelsel

datum
augustus 2023
leestijd
6 minuten

Orofaciale fysiotherapie bij klachten vanuit het kauwstelsel

datum
augustus 2023
leestijd
6 minuten
Pijn aan kaakstelsel
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut
Kauwen is voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend. We kunnen gedachteloos eten terwijl we onze aandacht op iets heel anders richten. Het grootste deel van de mensen heeft dan ook geen klachten bij het kauwen.

Voor een deel van de mensen is dit helaas anders. Want kauwklachten komen relatief veel voor. Op dat moment is kauwen helemaal niet meer zo vanzelfsprekend omdat dit pijn doet of lastig gaat.

Dan komen we er vaak ook achter dat we op heel veel momenten aan het kauwen zijn. Dat betekent dat kauwklachten dus erg vervelend kunnen zijn en u veel last kunnen bezorgen.

Waarbij gebruiken we het kauwstelsel?

Het makkelijk antwoord is natuurlijk “bij het kauwen”. Dit antwoord is echter niet volledig. Het kaakgewricht is onderdeel van het kauwstelsel en wordt ook gebruikt bij praten, lachen of gapen.

We gebruiken dezelfde spieren en gewrichten die we gebruiken voor het kauwen dus ook bij allerlei andere handelingen.

Het goede nieuws is dat de klachten van het kauwstelsel vaak meer vervelend zijn dan dat ze gevaarlijk zijn. Dit betekent dat u last heeft van de klachten, maar dat er vaak geen grotere schade optreedt door de klachten.

Pijn aan kauwstelsel

Waardoor ontstaan kauwklachten?

De belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel zijn kaakspieren en het kaakgewricht. Dit zijn ook direct de belangrijkste veroorzakers van klachten.

Bij de kaakspieren gaat dit vaak over vermoeidheid, overbelasting en verkramping. De spieren kunnen hierdoor pijnlijk zijn en minder goed te gebruiken zijn. Doordat de spieren aan verschillende structuren in het gelaat hechten, kan de pijn uitstralen naar uw gezicht, hoofd en zelfs nek of schouders.

Ook het kaakgewricht kan de oorzaak zijn van de klachten. Het gewricht kan verrekt zijn na een trauma. In andere gevallen kan er slijtage aan het gewricht zijn, waardoor het minder beweeglijk wordt.

Een laatste belangrijke veroorzaker die wij niet onbenoemd willen laten, zijn de stressklachten. Door stress kunnen allerlei gewoonten zoals kaakklemmen, tandenknarsen of verhoogde spierspanning ontstaan. Dit is in een relatief groot deel van de gevallen een belangrijke factor bij klachten van het kauwstelsel.

Onze eerste stap is dan ook altijd een grondig onderzoek, waarbij we in kaart brengen waar uw klachten vandaan kunnen komen en of er betrokken factoren zijn. Dit is de basis voor de verdere behandeling.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



    “Bij de kaakspieren gaat dit vaak over vermoeidheid, overbelasting en verkramping. De spieren kunnen hierdoor pijnlijk zijn en minder goed te gebruiken zijn.”

    Het Fysiopunt Laarbeek

    Iedere behandeling bij kauwklachten is maatwerk

    De behandeling die u ontvangt bij klachten van het kauwstelsel, is sterk afhankelijk van de oorzaak van de oorzaak van de klachten. In veel gevallen zijn oefeningen om de spieren van de kaak te laten ontspannen zeer behulpzaam.

    Door gerichte oefeningen, verlagen we de spierspanning zodat de spieren minder verkrampt raken. Hiernaast is het belangrijk om u bewust te zijn van destructieve gewoonten zoals tandenknarsen of kaakklemmen.

    Wij gaan met u aan de slag om ervoor te zorgen dat u deze handelingen minder vaak doet. Vaak is het ontspannen van de kaakregio een belangrijke stap hierin.

    Onze orofaciale therapeuten staan ook in nauw contact met andere zorgverleners zoals tandartsen en kno-artsen. Hierdoor kunnen wij ook snel schakelen wanneer we vermoeden dat er aanvullende zorg nodig is. Doordat wij goede contacten in de regio hebben, kunnen wij u vaak snel verder verwijzen wanneer dit nodig is.

    Kom naar het Fysiopunt Laarbeek bij klachten aan het kauwstelsel

    Wij bieden hoogwaardige zorg bij klachten in de hoofd, nek, hals regio. Onze therapeuten hebben na de hbo-opleiding tot fysiotherapeut, nog een meerjarige aanvullende Master opleiding gedaan. Hierdoor hebben wij een schat aan kennis en ervaring die wij kunnen inzetten.

    Wij ontvangen vanwege onze expertise dan ook veel cliënten vanuit verwijzingen van andere praktijken. Dit betekent wel dat wij een wachtlijst moeten hanteren, omdat de grote vraag naar onze zorg aan te kunnen.

    Wanneer u meer wilt weten over hoe u op de wachtlijst geplaatst kunt worden of wanneer u meer informatie wilt, dan kunt u ons bellen of mailen. Wij staan u graag te woord.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



      verbergen