U blijft pijn houden aan uw gezicht na een ongeluk, hoe kan de orofaciaal therapeut u helpen?

datum
februari 2024
leestijd
6 minuten

U blijft pijn houden aan uw gezicht na een ongeluk, hoe kan de orofaciaal therapeut u helpen?

datum
februari 2024
leestijd
6 minuten
pijn aan kaak
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Na een ongeluk kan het zijn dat u last heeft van blijvende pijn in uw gezicht. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals kaakletsel of problemen met de zenuwen.

De pijn kan storend zijn tijdens dagelijkse activiteiten en uw levenskwaliteit negatief beïnvloeden. Orofaciaal therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van aandoeningen in het gezicht en de mond. Dit geeft ons veel behandelopties.

Oorzaken van pijn in het gezicht na een ongeluk

Na een trauma, kunnen verschillende structuren in het gezicht beschadigd raken. Dit kan resulteren in aanhoudende pijn. Een aantal voorbeelden van letsel aan het gezicht als gevolg van trauma is:

 

 • Gebroken kaak
  Een breuk in het kaakbot kan leiden tot aanhoudende pijn, zwelling en problemen met kauwen en praten.
 • Zenuwbeschadiging
  Als zenuwen in het gezicht beschadigd raken als gevolg van een trauma kan dat leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen of andere onprettige sensaties.
 • Spierletsel
  Als er schade aan de spieren in het gezicht ontstaat, kan het zijn dat het resulteert in chronische pijn. Daarnaast kan spierletsel resulteren in bewegingsbeperkingen, doordat de spieren niet meer optimaal kunnen bewegen.
 • Littekenweefsel
  Wonden die zijn ontstaan door een ongeluk of als gevolg van eventuele operaties kunnen littekens in het gezicht veroorzaken. Deze littekens kunnen zenuwen of spieren beperken in hun functioneren, wat kan leiden tot aanhoudende pijn of bewegingsbeperking.
 • Temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ-stoornis)
  Een TMJ-stoornis ontstaat op het moment dat het gewricht tussen de kaak en de schedel ontstoken of geïrriteerd raakt. Dit leidt tot pijn en moeilijkheden bij het openen en sluiten van de mond. Deze stoornis komt vaak voor na een trauma.
gezichtspijn

Wat doet een orofaciaal therapeut?

Een orofaciaal therapeut heeft na de opleiding tot fysiotherapeut nog een opleiding tot specialist gevolgd. Deze specialisatie richt zich op het behandelen van stoornissen aan het hoofd, het gezicht en de nek.

Hierdoor heeft een orofaciaal therapeut veel kennis van de anatomie en fysiologie van het hoofd en de nek. Een orofaciaal fysiotherapeut heeft daarbij expertise van tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-hals gebied en bepaalde stoornissen die te maken hebben met de nek.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “De behandelingen die door een orofaciaal therapeut gegeven worden, zijn gericht op het verminderen van pijn en het verbeteren van het functioneren.”

  Het Fysiopunt Laarbeek

  Behandelingen door een orofaciaal therapeut

  De behandelingen die door een orofaciaal therapeut gegeven worden, zijn gericht op het verminderen van pijn en het verbeteren van het functioneren. Er zijn verschillende technieken die een orofaciaal therapeut gebruikt. Zo wordt er oefentherapie gebruikt om de spieren te versterken, de stabiliteit te verbeteren en een gezond bewegingspatroon te herstellen.

  Daarnaast zullen technieken zoals manuele therapie, triggerpoint therapie en mond bewegingstherapie gebruikt worden in de behandelingen. Ook zal er altijd uitleg worden gegeven van wat er in uw geval precies aan de hand is en wordt er advies gegeven over de veranderingen in het dagelijks leven die kunnen bijdragen aan een spoedig herstel.

  Hoe kan een orofaciaal therapeut helpen bij pijn in het gezicht na een ongeluk?

  De behandeling van een orofaciaal therapeut begint altijd eerst met een evaluatie van de klachten en een lichamelijk onderzoek, zo ook bij aangezichtspijn na een ongeluk. Deze evaluatie wordt gedaan om de oorzaak van de pijn te vinden. Gebaseerd op de oorzaak wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

  Bij het opstellen van het behandelplan wordt rekening gehouden met uw persoonlijke wensen. Het behandelplan zal een combinatie zijn van de eerder genoemde technieken.

  Fysiopunt Laarbeek bij aangezichtsklachten

  Heeft u last van pijn aan uw gezicht na een ongeluk? De orofaciaal therapeuten van Fysiopunt Laarbeek gaan graag samen met u aan de slag om deze pijn zo veel mogelijk te verminderen.

  Hierbij kijken zij naar het totaalplaatje van zowel de pijn, de plek van de pijn en de oorzaak hiervan. Twijfel niet langer en plan snel een afspraak in via de website of door telefonisch contact op te nemen!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen