Orofaciale fysiotherapie bij aangezichtspijn

datum
juni 2023
leestijd
7 minuten

Orofaciale fysiotherapie bij aangezichtspijn

datum
juni 2023
leestijd
6 minuten
Aangezichtspijn
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Ongeveer 12,6 per 1000 inwoners in Nederland heeft te maken met aangezichtspijn. Aangezichtspijn is een aandoening die wordt gekenmerkt door intense, plotselinge en scherpe pijn in het gezicht. Het treedt op als gevolg van een irritatie of beschadiging van de trigeminuszenuw, die verantwoordelijk is voor het overbrengen van sensaties van het gezicht naar de hersenen.

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met, of gehoord van een fysiotherapeut. Minder bekend is de orofaciale fysiotherapeut, die bij aangezichtspijn een belangrijke rol kan spelen in de behandeling. In dit artikel bespreken wij de ontstaanswijze en symptomen van aangezichtspijn, en de manier waarop de orofaciale fysiotherapeut u kan helpen bij het verminderen van de pijn.

De ontstaanswijze van aangezichtspijn

De exacte ontstaanswijze van aangezichtspijn, ook bekend als trigeminusneuralgie, is niet altijd volledig duidelijk. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Beknelling van de trigeminuszenuw
Een veelvoorkomende oorzaak van aangezichtspijn is druk op de trigeminuszenuw. Deze druk kan ontstaan door bloedvaten rondom de zenuw, zoals een slagader of ader die te dicht bij de zenuw ligt.

Trigeminale zenuwbeschadiging
Soms kan aangezichtspijn optreden als gevolg van beschadiging van de trigeminuszenuw. De zenuw kan beschadigd geraakt zijn door trauma, letsel, chirurgische ingrepen, tumoren of ontstekingen in het gezichtsgebied.

Een verhoogde gevoeligheid van de trigeminuszenuw
Bij sommige mensen kan de trigeminuszenuw overgevoelig worden, waardoor zelfs milde stimuli of normale activiteiten pijnlijke aanvallen kunnen uitlokken. De exacte reden voor deze verhoogde gevoeligheid is niet altijd bekend.

Ouderdom
Aangezichtspijn komt vaker voor bij ouderen. Dit kan te maken hebben met veranderingen in de zenuwen of bloedvaten rondom de zenuw die optreden naarmate men ouder wordt.

Behandeling Aangezichtspijn

Symptomen van aangezichtspijn

De symptomen van aangezichtspijn kunnen variëren, maar meestal wordt aangezichtspijn gekenmerkt door intense, scherpe en stekende pijn in het gezicht. Hieronder bespreken we de pijn in detail, waar het zich bevindt, hoe het voelt en waar het vandaan komt.

Korte, intense pijnaanvallen
Aangezichtspijn wordt gekenmerkt door korte, maar zeer intense pijnaanvallen die enkele seconden tot minuten duren. Deze pijnaanvallen kunnen zich herhalen gedurende de dag. De pijn wordt vaak beschreven als het krijgen van elektrische schokken, stekende, schietende of brandende sensaties. Het kan een extreem onaangenaam gevoel zijn dat als zeer intens wordt ervaren.

Lokalisatie van de pijn
De pijn concentreert zich meestal aan één kant van het gezicht. Het kan verschillende delen van het gezicht beïnvloeden, zoals de kaak, wang, neus, ogen en het voorhoofd. De pijn kan zich ook uitbreiden naar de hoofdhuid en het oor.

Trigeminale triggerpunten
Specifieke triggerpunten in het gezicht kunnen pijnaanvallen uitlokken. Dit kunnen gebieden zijn zoals de lippen, de neusvleugel, de wang of het tandvlees. Zelfs lichte aanraking, spreken, kauwen, tandenpoetsen of andere dagelijkse activiteiten kunnen de pijn veroorzaken.

Uitlokking door normale activiteiten
Pijnaanvallen kunnen worden uitgelokt door normale dagelijkse activiteiten, zoals praten, eten, lachen, glimlachen, slikken of zelfs het aanraken van het gezicht. Deze activiteiten kunnen de trigeminuszenuw irriteren en pijn veroorzaken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



    “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

    RDS adviesbureau

    Wat is orofaciale fysiotherapie?

    Een orofaciaal fysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich richt op het evalueren, diagnosticeren en behandelen van musculoskeletale aandoeningen en disfuncties die verband houden met het hoofd, het gezicht, de kaak en de nek.

    Orofaciale fysiotherapeuten ronden in eerste instantie de vierjarige hbo-opleiding fysiotherapie af. Vervolgens volgt een orofaciale fysiotherapeut nog een masteropleiding, welke volledig in het teken staat van zorg bij klachten aan het hoofd en de hals.

    Vanwege deze gespecialiseerde kennis, kan de orofaciale fysiotherapeut u goed helpen wanneer u last heeft van aangezichtspijn.

    Het behandelplan

    De eerste afspraak bij de orofaciale fysiotherapeut, zal bestaan uit een onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Op basis van dit onderzoek, stelt de orofaciaal fysiotherapeut een individueel behandelplan op dat is afgestemd op uw specifieke behoeften. Enkele mogelijke onderdelen van het behandelplan zijn:

    Manuele therapie: Orofaciaal fysiotherapeuten zijn getraind in het toepassen van verschillende technieken uit de manuele therapie om de spierspanning, gewrichtsstijfheid en weefselrestricties in het hoofd, gezicht, kaak en nekgebied te verminderen.

    Oefentherapie: Orofaciaal fysiotherapeuten maken ook vaak gebruik van specifieke oefeningen om de spierkracht, het bewegingsbereik, de stabiliteit en de coördinatie te verbeteren.

    Advies en educatie: Tot slot kan de orofaciaal fysiotherapeut u advies geven en leren over zelfmanagementstrategieën, ergonomie, houdingsbewustzijn en het verminderen van belastende gewoonten. Ook kan de therapeut u informeren over de factoren die bijdragen aan het in stand houden van de klachten en u helpen om gezonde gewoonten aan te nemen. Zo voorkomt u herhaling of verergering van de klachten.

    Waarom Fysiopunt Laarbeek?

    Fysiopunt Laarbeek is een kleinschalige praktijk bestaande uit twee orofaciaal therapeuten. Persoonlijke aandacht vinden wij enorm belangrijk. Mocht u klachten herkennen of graag een afspraak maken bij een van onze orofaciaal therapeuten, twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op!

    Bij Fysiopunt Laarbeek helpen wij u graag van uw klachten af.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



      verbergen