Hoe kan de orofaciaal therapeut helpen bij BPPD?

datum
januari 2024
leestijd
6 minuten

Hoe kan de orofaciaal therapeut helpen bij Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid?

datum
januari 2024
leestijd
6 minuten
Dry needling (2)
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Iedereen heeft wel eens in zijn/haar leven last van gehad van duizeligheid. Het is namelijk een veel voorkomend symptoom dat vele verschillende oorzaken kan hebben. Eén van deze oorzaken is benigne paroxysmale positie duizeligheid (BPPD). Deze aandoening kan een duidelijk, negatief effect hebben op uw kwaliteit van leven als u eraan lijdt.

Doordat de aanvallen van duizeligheid onvoorspelbaar zijn, kan het leiden tot angst en vermijdingsgedrag. Vooral activiteiten die de duizeligheid triggeren, zoals naar boven kijken of snel van positie veranderen, worden vermeden.

Wat BPPD precies is en wat een orofaciale therapeut kan doen in de behandeling, leest u hieronder.

Wat is BPPD Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid precies?

BPPD is een vestibulaire aandoening, wat betekent dat het een aandoening is van het evenwichtsorgaan. Dit evenwichtsorgaan zit in het binnenoor. Het evenwichtsorgaan bestaat uit buisjes met vloeistof erin.

In deze vloeistof bevinden zich bij iedereen kleine steentjes, otolieten genaamd. Het verplaatsen de otolieten van positie, leidt dan tot hevige duizeligheid.

BPPD wordt gekenmerkt door kortdurende draaiduizeligheid, aangezien de duizeligheid meestal enkele seconden tot minuten aanhoudt. Ondanks dat de aanvallen van duizeligheid kortdurend zijn, zijn deze meestal wel erg intens. Soms kan iemand met BPPD naast de duizeligheid ook nystagmus ervaren.

Dit zijn onwillekeurige, ritmische oogbewegingen die horizontaal, verticaal of draaiend van aard zijn. Andere symptomen die iemand met BPPD kan ervaren zijn misselijkheid, hoofdpijn en instabiliteit..

klachten hoofd-hals gebied

Diagnose en behandeling van BPPD

Waardoor de otolieten verplaatsen is niet altijd duidelijk, maar er zijn wel een aantal risicofactoren. Voorbeelden van deze risicofactoren zijn veroudering, hoofdletsel, virale infecties van het binnenoor, langdurige bedrust, vestibulaire migraine en genetische predispositie.

BPPD is in het algemeen een goedaardige aandoening. Meestal is een behandeling niet nodig en stoppen de aanvallen van duizeligheid binnen 4 weken vanzelf. 

Heeft u veel last van de duizeligheid, worden de klachten na 1 week niet minder of zijn de klachten na 4 weken nog niet minder?

In deze gevallen is het verstandig om een afspraak met uw huisarts te maken. Hij/zij kan een eventuele diagnose stellen en een geschikte behandeling aanbevelen.

Een van de specialisten die kan helpen bij het verminderen van de symptomen van BPPD is een orofaciaal therapeut.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



    “Duizeligheid onthult de delicate balans van het lichaam, waar innerlijke systemen samenkomen en gezondheid een fragiel evenwicht bewaart. Een verstoring, hoe subtiel ook, vertelt een verhaal van complexe interacties binnenin.”

    Het Fysiopunt Laarbeek

    Hoe kan een orofaciaal therapeut helpen bij BPPD?

    Orofaciaal therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van stoornissen in het hoofd, de nek, het gelaat en de hals. Orofaciale therapeuten hebben eerst een basisopleiding in de gezondheidszorg gevolgd, zoals fysiotherapie of tandheelkunde.

    Vervolgens hebben ze, meestal na enige werkervaring te hebben opgedaan, een specialisatie gevolgd om orofaciaal therapeut te worden. Deze specialisatie bestaat uit postacademische cursussen of een masteropleidingen.

    Orofaciaal therapeuten kunnen een waardevolle rol spelen bij het verminderen van de symptomen van BPPD. Een behandeling kan bestaan uit verschillende facetten. Zo kunnen orofaciaal therapeuten oefeningen aanbevelen die het evenwicht en de coördinatie verbeteren.

    Ook kunnen ze de spieren en gewrichten in het hoofd en de nek evalueren, eventuele problemen identificeren en een behandelplan opstellen om gespannen spieren of beperkte nekbewegingen te verminderen aangezien dit beide kan bijdragen aan de duizeligheid.

    Naast het geven van oefeningen en het versoepelen van de spieren, kan een orofaciale therapeut advies geven over het aannemen van juiste houdingen en ergonomie. Een verkeerde houding kan de belasting op de nek vergroten en zo de symptomen van duizeligheid verergeren.

    Daarnaast zal een orofaciale therapeut altijd multidisciplinair werken aangezien BPPD aanpakken in samenwerking met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten en KNO-artsen, de effectiviteit van de behandeling vergroot.

    Het fysiopunt Laarbeek

    Heeft u last van BPPD en wilt u graag de symptomen verminderen? De orofaciaal therapeuten van fysiopunt Laarbeek helpen u graag dit te bereiken door een combinatie van gespecialiseerde evaluaties, gerichte oefeningen en mobilisatietechnieken.

    Door het verminderen van de symptomen zal u algehele levenskwaliteit verbeteren. Maak daarvoor een afspraak via de website van fysiopunt Laarbeek!

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



      verbergen