Minder duizeligheids-klachten met vestibulaire revalidatie door de orofaciale fysiotherapeut
Minder duizeligheidsklachten met vestibulaire revalidatie door de orofaciale fysiotherapeut
Orofaciaal / Manueel therapeut
Orofaciaal / Manueel therapeut
Achter het oor bevindt zich het evenwichtsorgaan. Dit orgaan speelt een essentiële rol bij onze balans. Wanneer het evenwichtsorgaan uitvalt, dan kunnen er klachten ontstaan. Dit kan gebeuren door een ontsteking zoals neuritis vestibularis of de ziekte van Ménière.
Het gevolg kan zijn dat u klachten heeft als duizeligheid, evenwichtsstoornissen of een licht gevoel in uw hoofd.
Wij willen u meer vertellen over de therapie die een orofaciaal therapeut in kan zetten bij deze klachten. Tijdens vestibulaire revalidatie, kunnen wij verschillende technieken en oefeningen inzetten om de functie van het evenwichtsorgaan te stimuleren zodat uw klachten afnemen.
Hoe werkt ons evenwicht?
Essentieel voor ons evenwicht, is het kunnen bepalen van de stand van ons lichaam.
Wanneer we ons hoofd recht houden, dan bevinden we ons in een ideale positie. Het is dus belangrijk dat ons lichaam weet wanneer die ideale positie is bereikt.
Ons lichaam is daarom uitgerust met niet één maar liefst met drie verschillende systemen die ons helpen ons evenwicht te bepalen. Twee van die systemen zijn voornamelijk een ondersteuning van het “echte” evenwichtsorgaan, dat vlak tegen onze hersenen bij ons oor ligt.
Onze ogen geven ons brein informatie over de stand van ons hoofd en de wereld rondom ons. Doordat onze hersenen via onze visus de houding van ons hoofd kunnen bepalen, is dit een extra signaal over de stand van ons lichaam.
Op dezelfde manier zitten er in verschillende spieren kleine orgaantjes, de spierspoeltjes. Deze spierspoeltjes kunnen meten wat de spanning in onze spieren is. Dit geeft opnieuw informatie over onze houding en positie. Dit systeem wordt de proprioceptie genoemd.
Deze informatie wordt gecombineerd, waardoor we exact weten wat de stand van ons lichaam is. Hierdoor kunnen we ons evenwicht bepalen en bewaren.
Het belang van ons evenwichtsorgaan
De visus en onze proprioceptie zijn dus ter ondersteuning van ons evenwichtsorgaan. Dit is een klein orgaantje, dat dicht bij onze hersenen ligt. Het heeft hierdoor een nauwe verbinding met ons brein.
Het evenwichtsorgaan bestaat uit twee delen. Deel één bestaat uit een aantal kanaaltjes. Deze lopen met een boog, waardoor half rond zijn. Om deze reden worden ze ook wel de halfcirkelvormige kanalen genoemd.
Naast de kanaaltjes, heeft het evenwichtsorgaan ook nog een centraal deel. Dit heeft de vorm van een slakkenhuis.
Zowel de kanaaltjes als het centrale slakkenhuis, zijn gevuld met vloeistof. In deze vloeistof bevinden zich kleine kristalletjes. Op het moment dat wij ons hoofd bewegen, beweegt ook de vloeistof met de kleine kristallen. Dit wordt opgemerkt door heel gevoelige trilharen. Deze voelen de beweging van de vloeistof.
Dit geeft ons brein informatie over bewegingen die ons hoofd maakt en de stand die ons hoofd aanneemt. Wanneer dit systeem is ontregeld, dan worden we duizelig. Vestibulaire revalidatie is gericht op het herstellen van de werking van het evenwichtsorgaan.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Bij de kaakspieren gaat dit vaak over vermoeidheid, overbelasting en verkramping. De spieren kunnen hierdoor pijnlijk zijn en minder goed te gebruiken zijn.”
Het Fysiopunt Laarbeek
Vestibulaire revalidatie bij klachten van het evenwichtsorgaan
Tijdens uw eerste bezoek bespreken we uitgebreid uit klachten en doen wij een aantal (balans)testen en onderzoeken we uw looppatroon. Wanneer we een beeld van uw situatie hebben, dan starten we met een aantal oefeningen. Deze bestaan uit bewegingen van uw ogen, hoofd en lichaam.
Met de therapie willen we samenwerking of afstelling van de drie evenwichtssystemen harmoniseren. Zodat de informatie elkaar versterkt, in plaats van in tegenspraak is. Hierdoor heeft het brein altijd de juiste informatie over uw positie, waardoor er geen duizeligheid hoeft op te treden.
Kies voor de experts van het Fysiopunt Laarbeek
Wanneer u meer wilt weten over onze mogelijkheden, dan kunt u ons bellen of een bericht sturen. Wij nemen dan contact met u op, om u verder te informeren over wat wij voor u kunnen doen.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.