Postoperatieve revalidatie na een kaakoperatie

datum
juli 2023
leestijd
7 minuten

Postoperatieve revalidatie na een kaakoperatie

datum
juli 2023
leestijd
7 minuten
revalidatie na een kaakoperatie
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Een kaakoperatie ondergaat u niet zonder reden. Veel voorkomende oorzaken zijn een door een trauma opgelopen beschadiging aan de kaak of een die tumor weggenomen moet worden.

Het feit dat de operatie nodig was, wil niet zeggen dat deze operatie geen nadelige gevolgen kan hebben. Hoewel u baat heeft bij het effect van de operatie, kunt u ook klachten overhouden door de operatie zelf.

Na de ingreep kunt u verschillende klachten hebben aan uw kaakregio. Net zoals na een knieoperatie, is het daarom ook bij een kaakoperatie soms nodig om te revalideren.

Wij willen u hierbij helpen in ons expertise centrum voor hoofd en hals klachten.

Wat kan er aan de hand zijn bij kauwklachten?

We spreken binnen de orofaciale fysiotherapie niet voor niets over het kauworgaan. Er zijn namelijk allerlei structuren betrokken bij onze kauwfunctie. Deze structuren vormen in een gezonde situatie een harmonieus geheel.

Binnen het kauworgaan zijn er dan ook gewrichten, kauwspieren, het gebit en flinke voorziening van bloedvaten en zenuwen. Al deze structuren zorgen ervoor dat we voedsel kunnen vermalen zodat we dit kunnen doorslikken en verteren.

Bij kauwklachten ligt de oorzaak dan ook meestal in één van deze structuren. Het is de taak van orofaciaal therapeut om deze oorzaak te achterhalen zodat we deze kunnen behandelen. In veel gevallen doen wij dit in overleg met andere behandelaren zoals reguliere fysiotherapeuten, medisch specialisten of tandheelkundigen.

revalidatie na een kaakoperatie

Een kaakoperatie kan schade aan uw kaak veroorzaken

We noemden al dat er verschillende redenen kunnen zijn voor een kaakoperatie. In de meeste gevallen is na de ingreep wel enige schade aan het bot, de spieren, de zenuwen of het gewricht.

Naast deze schade door de operatie, kan er ook nog schade zijn door de oorzaak van de operatie (bijvoorbeeld een breuk of tumor). Als gevolg hiervan kan er een complexiteit van klachten en beschadigingen zijn na de operatie.

De revalidatie is dan vaak ook complex. Om deze reden is voor de revalidatie na een kaakoperatie de specifieke kennis, kunde en ervaring van de orofaciale fysiotherapeut vereist.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Een uitgebreid behandelplan voor meerdere aandoeningen mooie praktijk ruimte en vriendelijke therapeuten.”

  RDS adviesbureau

  Wat kunt u verwachten na een kaakoperatie?

  In de eerste dagen zal de regio gezwollen en vaak verkleurd zijn. U heeft pijn en u kunt uw kaak weinig tot niet bewegen. Het is mogelijk dat u nog enigszins suf bent of dat u hoofdpijn heeft.

  Ook kan het voorkomen dat u (tijdelijk) geen gevoel heeft in een deel van uw gezicht zoals bijvoorbeeld uw lippen. Door de operatie kunt u nog enige tijd bloedneuzen krijgen.

  Het praten kan de eerste tijd lastig zijn, dit herstelt vaak na enkele dagen. Met het eten van vast voedsel moet u in de meeste gevallen nog weken wachten.

  Hoe gaan wij te werk bij een revalidatie na een kaakoperatie?

  Na de operatie zal het weefsel van de kaak ontstoken zijn. Een ontsteking is de reactie van het lichaam op een ongewenste situatie. We bedoelen hiermee geen infectie door bacteriën.

  Bij de operatie is er weefsel beschadigd en zijn er structuren aangetast. Het lichaam reageert hierop door extra stoffen en cellen naar het aangedane gebied te zenden. Hierdoor is er herstel van de weefsels mogelijk, maar dit heeft ook effect op hoe u zich voelt en hoe goed de kaak bruikbaar is.

  Door de ontsteking is de kaakregio vaak gezwollen en zijn er verkrampingen of andere verstoringen. Dit zorgt ervoor dat u de kaak niet goed kunt bewegen, terwijl dit bewegen wel belangrijk is voor uw herstel.

  Wij gaan daarom gecontroleerd en gefaseerd te werk om meer mobiliteit in de kaak te brengen. We gaan deze actief en passief bewegen, zodat de spieren en het gewricht soepeler worden.

  We maken gebruik van massages en gaan allerlei bewegingen weer met u oefenen. We begeleiden u langzaamaan weer naar normaal gebruik van de kaak binnen de grenzen van wat mogelijk is.

  Samenwerking tussen hulpverleners is essentieel bij het revalideren na een kaakoperatie

  Bij iedere kaakoperatie zijn meerdere specialisten betrokken. In veel gevallen zijn dit specialisten uit verschillende disciplines. Denk hierbij aan een chirurgen (plastische chirurgen, Kno-artsen, kaakchirurgen) maar ook logopedisten en oedeemtherapeuten.

  Al deze behandelaren brengen kennis en ervaring in. Wij werken dan ook nauw samen met andere behandelaren om zo gezamenlijk de best mogelijke zorg voor u te bieden.

  Volg uw revalidatie bij het Fysiopunt Laarbeek

  Uw revalidatie is een belangrijke factor voor het herstel van uw kaak. In deze periode wordt voor een groot deel bepaald hoe goed uw kaak de rest van uw leven zal functioneren. U moet deze periode dus heel serieus nemen.

  Dat kan door onze hulp in te schakelen tijdens dit traject. Dit kunt u doen door ons te bellen of te mailen, dan bespreken wij de mogelijkheden met u.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   verbergen