Er is vaak een relatie tussen hoofdpijn en orofaciale klachten, daarom kan de orofaciaal fysiotherapeut u in veel gevallen helpen

datum
Oktober 2024
leestijd
6 minuten

Er is vaak een relatie tussen hoofdpijn en orofaciale klachten, daarom kan de orofaciaal fysiotherapeut u in veel gevallen helpen

datum
Oktober 2024
leestijd
6 minuten
Hoofdpijn Laarbeek
Harry
Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Harry Mommers
Orofaciaal / Manueel therapeut

Wanneer we erover nadenken is het eigenlijk heel vreemd, meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben regelmatig last van hoofdpijn. Dit lijken we maar gewoon te accepteren.

Want in veel gevallen lijkt er geen duidelijke oorzaak te zijn en dus valt er niets aan te doen.

Is dat zo? Zijn echt alle mogelijke oorzaken door de juiste mensen onderzocht? 

Eén van de vaak over het hoofd geziene oorzaken van hoofdpijn, is de relatie met orofaciale klachten. Dit zijn klachten rondom het gezicht en de kaak. De spieren, gewrichten en zenuwen in dit gebied kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan en instant houden van hoofdpijn.

Als orofaciale fysiotherapiepraktijk, zien wij veel cliënten die jaren rondlopen met hoofdpijn zonder dat zij weten dat deze via orofaciale fysiotherapie vaak te verminderen is. .

Waarom kunnen afwijkingen in de kaakregio invloed hebben op uw hoofdpijn?

Wanneer iemand kaakklachten heeft, zoals pijn bij het kauwen, klikken van het kaakgewricht of beperkte mondopening. Dan kunnen de spieren en zenuwen in het gebied rondom de kaak overbelast raken.

Deze overbelasting kan zich verder verspreiden naar nabijgelegen gebieden zoals uw slapen, uw voorhoofd of uw nek. Dit kan hoofdpijn kan veroorzaken!

Een andere factor is het klemmen of knarsen met de tanden. Dit noemen we ook wel bruxisme. U merkt dit meestal niet, omdat dit vaak onbewust gebeurt tijdens de slaap of in stressvolle situaties.

Deze gedragingen zorgen ervoor dat uw kauwspieren aanspannen en hierdoor druk uitoefenen op het kaakgewricht. Dit kan weer hoofdpijn kan uitlokken.

Hetzelfde geldt voor een verkeerde houding, waarbij de nek- en hoofdpositie niet optimaal zijn. Ook bijdragen aan zowel kaak- als hoofdpijnklachten.

Er is een duidelijke verbinding tussen de spieren van de nek, schouders en kaak. Waardoor spanning in één gebied vaak effect heeft op de andere gebieden. Deze complexiteit maakt het moeilijk om zelf de oorzaak van de hoofdpijn te achterhalen, maar het is een veelvoorkomend fenomeen dat hoofdpijn en kaakklachten samen optreden.

Daarom is het van belang om de relatie tussen beide klachten goed te begrijpen en gericht te behandelen. Wij zijn als orofaciaal therapeuten hier specialisten in. 

Hoe orofaciale therapie helpt bij hoofdpijn

De rol van een orofaciaal fysiotherapeut

Een orofaciaal fysiotherapeut is een specialist op het gebied van klachten rondom het hoofd, gezicht, kaak en nek.

Waar een reguliere fysiotherapeut zich richt op een breed scala aan klachten door het gehele lichaam, is een orofaciaal fysiotherapeut specifiek getraind om disfuncties in het kaakgebied te behandelen. Dit is wat ons onderscheidt van reguliere fysiotherapeuten en dit maakt ons een logische keuze bij het behandelen van hoofdpijn veroorzaakt door orofaciale klachten.

Wat ons als orofaciaal fysiotherapeut uniek maakt, is de uitgebreide kennis van de complexe interactie tussen het kaakgewricht en de omliggende spieren en structuren. 

Dit bestaat bijvoorbeeld ui het behandelen van stoornissen zoals TMD, bruxisme en pijn in de kauwspieren. Hier heeft een reguliere fysiotherapeut mogelijk minder ervaring mee.

Daarnaast kan de orofaciaal fysiotherapeut specifieke adviezen geven over het vermijden van schadelijke gewoonten zoals tandenknarsen en overmatige spanning in het gezicht. Dit kan een groot verschil maken om ervoor te zorgen dat de hoofdpijnklachten ook niet terugkomen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



    “Onze gespecialiseerde aanpak biedt meer dan alleen het behandelen van de symptomen. We richten ons op de oorzaak van de klacht waardoor we uw algehele gezondheid verbeteren. “

    Het Fysiopunt Laarbeek

    Wat kunt u verwachten wanneer u met hardnekkige hoofdpijnklachten bij ons komt?

    Uw orofaciaal fysiotherapeut voert een gedetailleerd onderzoek uit naar de werking van de kaakspieren en het kaakgewricht, evenals de houding van het hoofd en de nek. Dit onderzoek helpt om de specifieke oorzaken van hoofdpijn te identificeren die mogelijk voortkomen uit kaakklachten. 

    Door middel van manuele therapie, spierontspanningstechnieken en specifieke oefentherapie kan onze therapeut de spanning in uw spieren verminderen. We verbeteren de mobiliteit van het kaakgewricht en we helpen uw houding te corrigeren.

    Dit is niet alleen gericht op het verminderen van de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn, maar ook op het voorkomen van terugkeer van de klachten.

    Onze gespecialiseerde aanpak biedt dus veel meer dan alleen het behandelen van de symptomen. We richten ons op de oorzaak van de klacht waardoor we uw algehele gezondheid verbeteren. Inclusief de factoren die uw hoofdpijn uitlokken en/of instant houden.

    Kom bij hoofdpijnklachten naar onze praktijk voor orofaciale fysiotherapie

    Hoofdpijn en orofaciale klachten zijn nauw met elkaar verbonden en kaakproblemen kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan en onderhouden van hoofdpijn.

    Als orofaciaal fysiotherapeuten zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van deze complexe klachten en wij bieden u een meer gerichte aanpak dan een reguliere fysiotherapeut.

    Door middel van specifieke therapieën en aanpassingen in gedrag en houding kunnen wij u een goede oplossing bieden voor hoofdpijnklachten die voortkomen uit de kaak en omliggende structuren.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



      verbergen